Pensionarii își vor plăti contribuțiile la sănătate. Despre ce categorie este vorba și cât vor avea de achitat

Unele categorii de pensionari vor trebui să plătească contribuțiile la sănătate. Cine se încadrează și cum se calculează suma.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Pensionarii își vor plăti contribuțiile la sănătate. Unele persoane ieșite la pensie vor fi obligate să-și achite contribuțiile la sănătate. Suma datorată se va calcula în funcție de cuantumul de pensie pe care îl primesc lunar.

Află mai multe detalii.

Pensionarii își vor plăti contribuțiile la sănătate

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, plata contribuției la sănătate devine obligatorie pentru o categorie anume de pensionari. Astfel, pensionarii care primesc mai mult de 4000 de lei lunar vor fi obligați să plătească asigurările sociale de sănătate. 

Conform Casei de Pensii, se va aplica 10% pentru plata contribuțiilor la sănătate. Categoria de pensionari care primește peste 4000 de lei pe lună vor achita, din oficiu, procentul asupra bazei lunare de calcul.

pensionari plata contributie sanatate

Pensionarii care primesc peste 4000 de lei vor plăti contribuțiile la sănătate

[Sursa foto: PixaBay]

Statul român a stabilit majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 cu 11%. Propunerea de creștere a pensiilor a venit din partea ministrului Muncii, dar inițiativa nu a fost primită bine de toată lumea. Mai exact, propunerea a stârnit un scandal, întrucât procentul de majorare ar fi fost prea mare.

Citeste si: “Am o viață foarte activă.” Cristi din Banat, despre ocupația lui din Spania, și motivul pentru care a dispărut din luminile reflectoarelor- kfetele.ro

Citeste si: Ana Maria Pantaze, croitoreasa care a câștigat „Românii au talent”, este șomeră. Nu mai are nimic din cei 120000 de euro câștigați- bzi.ro

Citeste si: De astăzi, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 2 ani. Ce dobânzi anuale sunt oferite

„În primul rând trebuie să respectăm legea. Legea trebuie să vină cu indicele de inflație de anul anterior. Am spus, nu e prima oară, trebuie să plecăm de la 10%, categoric. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, şi cei care au pensii mai mici, şi cei care au pensii mai mari”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cum se calculează plata contribuțiilor la sănătate

Cota prin care se va baza plata asigurărilor sociale de sănătate valorează 10%. Astfel, un pensionar care are o pensie brută de 4393 de lei, se vor aplica cei 10% și o sumă de 39,3 de lei se vor duce către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Citeste si: Salariații români vor primi acces la Revisal. Vezi de când va fi posibil acest lucru

„Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 lei lunar, este partea care depășește suma lunară de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie”, se arată în proiectul Guvernului.

 

sursă: evz.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mesajele date în numele companiilor de gaze și energie electrică, o nouă metodă de escrocherie! Tot ce trebuie să știe românii și la ce să fie atenți ca să nu cadă pradă...

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Vezi procentul declarat de premierul Nicolae Ciucă

Durere fără margini în lumea teatrului! A murit marele actor Cornel Ciupercescu: "Bunul și iubitul nostru, ne-ați dat de jucat cea mai grea scenă"

3 zodii au o zi excepțională. Celelalte zodii atenție la sfatul astrelor

Este informația momentului despre CREȘTEREA PENSIILOR! Anunțul făcut în direct la TV: Este o greșeală pentru ROMÂNIA

Se oferă 5.000 de euro de persoană! Nicolae Ciucă a făcut anunțul momentului, în urmă cu puțin timp. Cine va putea beneficia de bani

Incredibil! Cât a ajuns să coste un brad de Crăciun

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies