Peste 15.000 de pelerini la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Peste 15.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioşi din Voluntari şi Bucureşti sosind la Iaşi, vineri dimineaţă. ##VIDEO247420##

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descrierePrimii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de joi după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată vineri dimineaţă, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei.

În cursul dimineţii de vineri, au ajuns la Iaşi peste 6.000 de credincioşi din Voluntari şi Bucureşti, îmbarcaţi în peste 150 de autocare.

”Pelerinii din Voluntari şi Bucureşti au venit organizat la Iaşi. Au venit cu reprezentanţi ai Ambulanţei, iar la această oră ei se află la rând pentru a se închina la raclă. În câteva ore vor ajunge la raclă, apoi se reîntorc la mijloacele de transport pentru deplasarea spre Capitală”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură măsurile de siguranţă în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Vineri dimineaţă, la ora 10.00, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteptau la rând peste 15.000 de credincioşi. Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliţă din partea Mitropoliei Iaşi, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.

Mai multe artere din zona centrală a oraşului au fost închise, iar pe mai multe clădiri şi pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare - la gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare.

De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic şi asistent, pentru intervenţii în caz de urgenţă.

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizaţi peste o mie de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola oraşul.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. La ceremonia religioasă este aşteptat şi premierul Victor Ponta.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate