Plăcintă cu smântână. O rețetă veche de sute de ani

Plăcintă cu smântână. Plăcinta cu smântână delicioasă, având un gust deosebit și, pe lângă asta, se prepară și foarte ușor.

Distribuie pe:

PLACINTA CU SMANTANA


In articol:

FOTO: keracalita-jaristea

Plăcintă cu smântână. Rețeta de plăcintă cu smântână este veche de pe vremea lui Mihai Vodă Valahul și nu ar trebui să lipsească din carnețelul cu rețete.

Ingrediente plăcintă cu smântână

  • un kg de foi de plăcintă subțiri
  • un kg de smântână groasă
  • 8 ouă
  • 200 grame stafide
  • 200 grame de zahăr.

Plăcintă cu smântână. Mod de preparare

Plăcintă cu smântână. O tavă dreptunghiulară se unge cu unt și apoi se așează un strat de 15 foi de plăcintă, stropindu-se între fiecare unt topit. Apoi se pune smântâna amestecată cu gălbenușele și albușurile bătute bine, iar jumătate din zahăr se presară în ploaie.

Stratul din tavă nu trebuie să fie mai gros de 3 degete, pudrând-se pe deasupra cu zahăr și cu stafide puse dinainte la înmuiat în rom.

Plăcintă cu smântână. Se repetă procedeul cu celelate 15 foi, unse și ele cu untul, smântâna și zahărul. Totul trebuie să se facă repede să nu riscăm se lase smântâna din cauza zahărului. Plăcinta cu smântână se coace la foc potrivit.

Plăcintă cu smântână - Ce spune Kera Calița despre această rețetă străveche

Rețeta de plăcintă cu smântână pare să fi fost pe placul Măriei Sale Mihai Vodă Valahul, domn al țărilor române, după spusele Kerei Calița.

"Să poți visa a face aur, aur bun din cel roșu, a fost intotdeauna o prerogativă imperială, dar mai cu osebire dedat fermecătoarei năluciri s-a aflat Rudolf al II-lea de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu și companion al Maestrului Sublimus.

Când la curtea imperială de la Praga, a ajuns fugar Măria Sa Mihai Vodă Valahul, domn al țărilor române, ajuns-a împreună cu fiica, mândra și frumoasa, prințesa Florica și, pe loc împăratul a căzut la dragoste cu lingoare căutând aurul strălucitor între un cadril, contradans și o plăcintă cu smântână.

Citeste si: Avantajele consumului de suc de roșii. Ce beneficii aduce

Citeste si: Rețete vechi de tort. Cum se pregăteau torturile acum 100 de ani

Citeste si: Așa faci cel mai bun pilaf sârbesc! Rețeta clasică

Plăcinta cu smântână era adusă chiar de frumoasa Florica cu proporțiile știute ca pe Tatăl nostru: un kg de foi de plăcintă, atât de fine încât puteai vedea lumina soarelui prin ele, un kg de smântână groasă și îmbietoare, 8 ouă, 200 grame stafide, 200 grame de zahăr. Pe un talger dreptunghiular uns cu unt, se așează un strat de 15 foi de plăcintă stropindu-se între fiecare unt topit, apoi se pune smântâna amestecată cu gălbenușele bătute temeinic și albușurile bătute foarte tare spumă iar jumătate din zahăr se presară în ploaie. Stratul în talger să fie gros de 3 degete pudrând-se pe deasupra cu zahăr și cu stafide puse dinainte la înmuiat în rom. Se repetă travaliul cu celelate 15 foi, unse și ele cu untul, smântâna și zahărul și se lucrează grabnic, fără taifas, să nu se lase smântâna din cauza zahărului. Se coace la foc potrivit în voia Celui de Sus.

Plăcintă cu smântână. O rețetă veche de sute de ani

Curând, împăratul s-a întors la eresurile sale și, nici dragostea și nici plăcinta n-au rămas la curtea Habsburgă, căci saloanele de la Praga și Viena au tălmăcit și-au uneltit să-i despartă și să nu se mai vază niciodată cei doi înamorați.

Și lumea bună are câteodată barbariile sale!", spune Kera Calița.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate