Politicienii încep demersurile pentru combaterea risipei alimentare: românii aruncă anual, în medie, peste 129 kg de mâncare

Cornel Hanganu și Adrian Oros încep demersurile pentru diminuarea risipei alimentare pe care o fac românii.

Autor: Ioana Nicoleta

Cornel Hanganu, consilierul din cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, încep demersurile pentru diminuarea risipei alimentare pe care o fac românii. 

Românii aruncă anual, în medie, 129 de kilograme de mâncare, iar Guvernul își propune să înjumătățească acst număr pe parcursul următorilor 10 ani.

"Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne.

Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare", a declarat Cornel Hanganu.

Potrivit acestuia, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar şi pentru că nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.

Citeste si: Loredanei Chivu i-au „putrezit” fesele! Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei- bzi.ro

Consilierul a explicat în continuare și de ce acest număr este atât de crescut: românii au tendința de a cumpăra prea multe alimente, estimând greșit de câtă mâncare au nevoie și o depozitează greșit, aceasta stricându-se rapid.

„12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coş.

Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză, ceea ce înseamnă că educaţia alimentară are carenţe, oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării", a continuat acesta.

Și ministrul Agriculturii, Adrian Oros a intervenit cu explicații privind risipa alimentară, declarând că cel mai important demers în combaterea aruncării în masă a alimentelor este educarea consumatorului.

"Mă bazez foarte mult pe implicarea autorităţilor, a institutelor de cercetare, a mediului academic şi a partenerilor interesaţi de acest fenomen. Noi, la Ministerul Agriculturii, care ar trebui să ne precupăm în primul rând de securitatea alimentară şi de suficienţa hranei, contribuim la acest subiect. Noi vom încerca să tragem un semnal de alarmă, să facem o agricultură sustenabilă, durabilă, să educăm consumatorul în direcţia prevenirii risipei alimentare şi în direcţia consumului de produse proaspete şi sănătoase.

Trebuie să consume produse locale, proaspete, româneşti, aşa cum reuşi să ajungem la acel echilibru unde presiunea pe producţii foarte mari, unde agricultura este mai puţin durabilă, acolo unde s-a făcut exces s-a demonstrat că lucrurile nu sunt foarte bune. Acum avem ocazia să ne oprim să nu mergem pe drumurile greşite pe care au mers unele ţări care acum prin aceste strategii vor să corecteze acele greşeli. Putem prin educaţie să ajungem la echilibru între veniturile decente ale celor din agricultură şi, pe de altă parte, consumatorul să aibă acces la o hrană sănătoasă, de calitate. Sigur că pentru o hrană sănătoasă preţul este mai mare, dar este de preferat să cheltuim puţin mai mult pentru o hrană sănătoasă", a declarat Adiran Oros, citat de digi24.

Sursa: digi24.

 
Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Nicușor Dan anunță o nouă măsură nepopulară! Adio Târg de Crăciun în București

Ludovic Orban, îngrijorat de numărul uriaș de cazuri noi de coronavirus: „Facem o analiză foarte serioasă”. Premierul vrea seriozitate în implementarea măsurilor de restricție

Bucureștenii riscă să rămână fără căldură la iarnă. Anunțul făcut de premierul Ludovic Orban:„ELCEN nu poate să mai furnizeze”

Horoscop Zilnic Vineri 23 Aprilie 2021: Ziua aceasta vine cu energie pozitivă, realizări și bucurii

Cine i-ar putea lua locul lui Iohannis?! Dezvăluirea serii în politică! Este surpriză totală

S-a aflat adevărul! Cu cine a fost căsătorită Denise Rifai? Vedeta OBLIGATĂ să recunoască

EXCLUSIV EVZ. Clotilde Armand şi-a măturat curtea palatului de 4 milioane de euro, din Bucureşti. Filmare de colecţie VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies