
In articol:
- Pomana de 40 de zile
- Ce se dă de pomană la Parastasul de 40 de zile
- Cum se organizează Parastasul de 6 săptămâni
Parastasul este o slujbă foarte importantă și specială care se organizează pentru sufletul celor morți. Cuvântul „parastas” provine din greaca veche, de la verbul „paristimi” și se traduce prin „a mijloci, a se înfățișa înaintea cuiva, a veni în ajutorul cuiva”.
Parastasul este o rugăciune prin care venim în ajutorul celor decedați, rugându-ne pentru iertarea păcatelor lor. La bază este ideea că cei plecați dintre vii nu se mai pot ajuta sau ruga singuri, de aceea au nevoie de ajutorul și rugăciunile noastre.
Pomana de 40 de zile
Există mereu confuzia dintre pomană și parastas, însă cei doi termeni nu sunt chiar sinonimi. Parastasul semnifică slujba de pomenire a morților, iar pomana reprezintă alimentele, îmbrăcămintea, încălțămintea, obiectele de uz casnic și în general tot ce se oferă ca milostenie pentru sufletul celui decedat, în special persoanelor nevoiașe, care se folosesc cu adevărat de cele primite.
Parastasul de 40 de zile are loc în cinstea Inălțării Domnului. Astfel, așa cum Iisus s-a înălțat la Cer în cea de-a 40-a zi, sufletul este adus din nou în fața Judecătorului.
„Pomenirea celor 40 de zile după moarte este denumită popular sărindar și se bazează pe credința populară (de origine monastică) că în a 40-a zi după moarte, după ce sufletul mortului a trecut vămile cerului și a vizitat raiul
și iadul, acesta apare în fața judecății particulare pentru a-și decide soarta temporară până la judecata finală, soartă care poate fi ușurată prin mijlocirile și îndurările celor vii în numele morților.
Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro
La sfârșitul celor 40 de slujbe, tabernacolul este dezgolit, uneori însoțit de o slujbă”, spune Preotul Ioan Mărăcineanu.
Pomana de 40 de zile. Ce se dă de pomană și cum se organizează Parastasul de 6 săptămâni
Ce se dă de pomană la Parastasul de 40 de zile
În cele mai multe cazuri, creștinii ortodocși organizează acasă, o slujbă de pomenire pentru cel decedat, unde sunt invitate rudele și apropiați.
Cu toate acestea, în ultima vreme, s-a preferat să se rezerve o masă la restaurantele care oferă meniuri funerare, mai ales dacă numărul de invitați este mare și se dorește un mediu bine organizat sau chiar
De asemenea, la parastasul de 40 de zile se aduce la biserică o icoană, vin roșu, lumânări, un colac mare și două prescuri, colivă și haine de milostenie.
La Parastasul de 40 de zile se obișnuiește să se dea de pomană alimente, haine, încălțăminte sau obiecte de uz casnic, însă acestea trebuie să fie binecuvântate de preot în cadrul unei slujbe speciale mai întâi.
În ceea ce privește numărul de vase pentru distribuirea alimentelor, se obișnuiește să fie șase, douăsprezece sau douăzeci și patru, însă biserica nu stipulează un anumit număr, fiecare familie va împărți câte mese crede de cuviință.
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Citește și: Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023. Vezi câte zile libere primesc românii în luna iunie
Pomana de 40 de zile. Ce se dă de pomană și cum se organizează Parastasul de 6 săptămâni
Cum se organizează Parastasul de 6 săptămâni
Conform tradiției, în cea de-a 40-a zi de la înmormântare se poate duce crucea de piatră la mormânt. Dacă acest lucru nu este încă dorit, se poate pune la data comemorării de un an. Crucea de lemn rămâne pe mormânt până va putrezi, iar cea nouă va fi sfințită de un preot.
De asemenea, la Parastasul de 40 de zile trebuie să fie adus la cimitir un vas cu apă, busuioc, lumânări, tămâne, colivă și vin roșu.
După cele 40 de zile de la înmormântare, familia îi va înmâna preotului un pomelnic pentru comemorarea răposatului la Sfânta Liturghie.
Surse: condoleanțe.ro., parohiastințiiromâni.ro.