Posibile schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

Schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii acumulați la Pilonul doi ar putea să fie plătiți eșalonat.

Schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

Schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

[Sursa foto: Shutterstock]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Posibile schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, potrivit ​Autorității de Supraveghere Financiară.

Posibile schimbări la Pilonul 2 de pensii

Pilonul 2 de pensii ar putea suferi modificări. ​Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că se analizează mai multe soluții, însă nu s-a luat nici o decizie, potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Mama lui Cabral a dat în judecată Casa de Pensii București! Femeia a condus mai multe bănci! EXCLUSIV

"Cu privire la elaborarea proiectului de lege privind plata pensiilor private, menționăm faptul că în prezent se află în analiză soluțiile legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private pentru a identifica și adapta acele mecanisme care se pliază cel mai bine sistemului de pensii private din România, cu luare în considerare a valorii activului acumulat de către participanți la momentul pensionării.

Întrebările adresate de dumneavoastră vizează aspecte punctuale care se află în prezent în analiză, prin urmare nu vă putem da un răspuns concret.

Legea nr. 411/2004 republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 cu modificările și completările ulterioare conțin prevederi referitoare la plata activului personal sub forma unei plăți unice sau plăți eșalonate pe o durată de maximum 5 ani, în caz de pensionare, respectiv la atingerea vârstei de 60 de ani

, în caz de pensionare pe caz de invaliditate pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, sau în cazul decesului participantului.
La momentul finalizării proiectului de lege privind plata pensiilor private, acesta va fi publicat în procedură de transparență decizională.", au transmis oficialii ASF pentru HotNews.ro.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Citeste si: La 91 de ani, bunica Elena renunță la mâncare pentru facturi! Luna aceasta are de dat 900 de lei la gaze, jumătate din pensia pe care o primeşte: „De unde scot atâţia bani”

Schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

Schimbări la Pilonul 2 de pensii. Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat

[Sursa foto: Shutterstock]

Radu Crăciun: ”Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție”

Radu Crăciun, președintele Asociației administratorilor fondurilor de pensii (APAPR), a declarat că banii strânși la Pilonul 2 de pensii ar putea fi plătiți eșalonat, iar plățile integrale de până acum au fost o excepție.

Citeste si: Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Sunt vizați 5 milione de pensionari

"În ce privește plata eșalonată, o pensie, indiferent că este publică sau privată, presupune prin definiție plăți regulate lunare menite să asigure un trai decent și după retragerea din activitate.

Din acest motiv, cred că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, prin plăți lunare, mai ales că Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un sistem complementar sistemului public de pensii, care, la rândul lui face plăți lunare.

Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp.", a declarat Radu Crăciun pentru sursa citată anterior.

Ce este Pilonul 2 de pensii?

  • Contribuţia la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. La pilonul II (pensia administrată privat) ajung 3,75% din baza de calcul (venit brut lunar).
  • Aderarea la sistemul privat de pensii obligatorii nu implică obligaţii financiare suplimentare.
  • Participantul poate decide să se transfere la un alt fond de pensii, dar doar după plata primei contribuții. Transferul se face gratuit după cel puțin doi ani de la aderarea la acel fond. Anual, administratorul fondului trebuie să îl informeze pe participant în legătură cu situația contului său, transmite Ministerul Muncii.

Pilonul 2 de pensii este un sistem de pensii privat, iar contribuția la acest pilon se face obligatoriu, atunci când o persoană până în 35 de ani începe să muncească.

În schimb, contribuțiile la Pilonul 2 de pensii sunt facultative pentru persoanele care au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies