Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Postul Paștelui 2021. Ce lucruri trebuie să respecți cu sârguință în post.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Postul Paștelui 2021. Află ce este interzis să faci în Postul Mare al Sfintelor Paști și în ce zile se dă dezlegare la pește.

Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism. Sfintele Paști se vor sărbători în 2021 pe rit ortodox la data de 2 mai, iar la catolici, Paștele va fi pe 4 aprilie.

Postul Paștelui 2021

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, a început 15 martie și se va încheia pe 1 mai.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paştelui din 2021  a avut loc  duminică., pe 7 martie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte.

Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Citeste si: Dată Paști 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Când începe Postul Paștelui în 2021
Când începe Postul Paștelui în 2021[Sursa foto: PixaBay]

Ce este interzis să faci în Postul Mare

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.

În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.

În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.

În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.

În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Dezlegare la pește în Postul Paștelui 2021

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an. Spre deosebire de Postul Crăciunului, în Postul Mare al Paștilor sunt mult mai puține zile în care este dezlegare la pește.

Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui a fost pe data de 25 martie de Sărbătoarea Bunei Vestiri, iar următoarea dată cu dezlegare la pește este pe 25 aprilie, atunci când are loc Intrarea Domnului în Ierusalim, adică în Duminica Floriilor.

Când începe Postul Paștelui în 2021
Când începe Postul Paștelui în 2021[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciune la începutul Postului Mare

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Când începe Postul Paștelui în 2021
Când începe Postul Paștelui în 2021[Sursa foto: PixaBay]

Cum se calculează data Paștelui

Paștele sau Paștile este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile. În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocţiul de primăvară. În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână.

De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic

Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

În perioada Postului Mare creștinii manifestă o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală și se înalţă sufletește prin rugăciunea însoțită mereu de faptele cele bune.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Veștile sunt bune! Acești nativi vor avea parte de surprize

Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez succes

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să înțeleagă. Situația este dificilă”

Doliu imens în sportul din România. A murit un campion european și antrenor de renume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies