
In articol:
- Reguli pentru cel mai lung post din an
- Ce mâncăm în post ca să nu ne îngrășăm
- Cele mai periculoase produse din post
Postul Paștelui este cel mai lung din an, fiind astfel și o adevărată provocare pentru unii dintre români. În săptămânile de post pot apărea numeroase tentații așa că ar fi bine să știm exact ce produse sunt și ce produce nu sunt deloc bune pentru sănătate.
Printre românii care țin Postul Paștelui se numără, evident, și vedetele. Totuși, specialiștii atrage atenția și spun că ar fi bine să citim cu atenție ingredientele prezente pe etichetele produselor de post, tocmai ca să nu ne confruntăm cu intoxicații sau alte probleme de sănătate.
Când vine vorba de sărbători, vedetele respecte cu strictețe tradițiile așa că multe dintre ele nu se dezic și nu uită niciodată de post. Divele se pregătesc pentru sărbători, iar una dintre tradițiile la care țin cel mai multe este această perioadă de detox alimentar, dar și spiritual. Printre vedetele care ne-au mărturisit deja că țin Poștul Paștelui sau postesc în Săptămâna Luminată se numără: Ana Serea, Mariana Ionescu Căpitănescu, Simona Trașcă și Loredana Chivu.
Reguli pentru cel mai lung post din an
Nutriționiștii vin cu reguli clare pentru cel mai lung post din an.
Produsele de sezon sunt ideale, mai ales dacă vrem și un meniu care să nu ne aducă prea multe calorii. Nutriționistul Ana Maria Demetrescu ne-a explicat, în exclusivitate, care sunt regulile de care trebuie să ținem cont la început de primăvară.Citește și: Zodiile care se vor îndrăgosti până peste cap în aprilie 2023. Vezi ce nativi își găsesc sufletul pereche
"Este cel mai lung post din an, dar ca și perioadă este o perioadă bună, tocmai pentru că încep să apară legumele de sezon: salata, ridichile, ceapa verde.
Nu trebuie să uităm nici de legumele verzi: urzicile, spanacul, ele fiind extrem de sănătoase pentru organism. Ele conțin foarte mult magneziu, plus fier. Sunt niște legume foarte sănătoase, tocmai pentru că ele nu pot fi procesate, nu pot fi stropite sau cultivate artificial și atunci este indicat să le consumăm.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Le putem asezona cu mămăliguță, hrean sau usturoi, astfel încât să le oferim o aromă pentru că știm că nu au un gust delicios", ne-a spus Ana Maria Demetrescu.
Ce mâncăm în post ca să nu ne îngrășăm
Postul poate fi o perioadă numai bună în care să punem kilograme în plus, mai ales dacă lipsesc proteinele și sunt înlocuite cu o mulțime de carbohidrați. Ana Maria Demetrescu a explicat ce și cum ar trebui să mâncăm în aceste săptămâni ca să nu ne îngrășăm, dar și ca să nu ne confruntăm cu alte probleme odată ce reluăm stilul normal de alimentație.
"În post știm că lipsește proteina animală așa că avem nevoie de energie, pe care o putem lua din carbohidrați, însă nu în exces. Asta înseamnă că putem să ne axăm pe orez, orez integral, sălbatic sau brun care poate fi consumat cu legume. El poate fi fiert și tras la tigaie, în ulei de cocos sau de rapiță.
Putem să ăl fierbem și să îl folosim în salate. Spre exemplu, o variantă bună sunt toate salatele care sunt acum pe piață pe care să le combinăm cu orez. Este important să consumăm legumele de sezon acum, cânt apar ele pentru că sunt foarte nutritive și acum organismul se poate bucura de toate proprietățile lor.
Recomandat ar fi să încercați și cerealele precum mei, hrișcă sau soia, dar soia ca și boabe de soia sau cel mult granule și nu acele șnițele din soia care au tot felul de aditivi și nu sunt foarte sănătoase", a mai explicat ea.
Cele mai periculoase produse din post
Ana Maria Demetrescu atrage atenția asupra faptului că există și numeroase produse de post la raft ce au o serie de aditivi extrem de dăunători organismului. Nutriționistul recomandă să citiți cu atenție etichetele acestor alimente și să le evitați dacă nu știți exact ce conțin.
Citeste si: Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?- stirilekanald.ro
"Trebuie să fim foarte atenți la ce putem în farfurie și să evităm acele alimente gen pateuri de post care conțin tot felul de aditivi, evităm crenvursti sau șnițele de post, iaurturi de post.
Este foarte simplu să ne dăm seama de acest lucru și nici măcar nu sunt necesare sfaturile specialiștilor. Dacă vedem acolo tot felul de ingrediente pe care nici măcar nu le recunoaștem ca și nume, atunci ele ar trebui evitate.
Din păcate, uneori, încercând să ținem postul, fie din punct de vedere religios, fie din punct de vedere al organismului și nu citim etichetele produselor, iar astfel mâncăm tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin nocive, vom ajunge să ne intoxicăm de fapt organismul cu substanțe precum aditivii alimentari care vin în compoziția acestor produse pentru a le face cât mai bune și mai atractive.
Ar trebui să evităm mâncărurile gătite cu mult bulion, cu ceapă călită. În perioada postului ar fi mai indicat să consumăm mâncare gătită, preparată cât mai simplu, fără prăjeală și ulei. Trebuie să avem grijă și la cantitatea de ulei.
În ceea ce privește pâine, trebuie să avem grijă la cantitate și eventual să consumăm pâine integrală", a mai adăugat Ana Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!