WowNews logo WOWnews
Stories
Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022
Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022

Diverse

Postul Sf. Petru şi Pavel 2022. Rețete pentru zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Apostoli

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022. Vezi ce preparate din peşte poţi găti în post.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022. Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte. Vezi cum se prepară salata de icre, ciorba de peşte, somonul la grătar sau plachia de peşte.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022 începe pe 20 iunie şi se încheie pe 28 iunie, iar în acest post scurt, vor fi patru zile cu dezlegare la peşte.

Citeste si: Fulgy de la Clejani, cuvinte dure pentru oamenii din România. Tânărul a răbufnit pe Tik-Tok: “Eu n-am nevoie de populația României care e incultă, analfabetă, agramată și afonă.” - kfetele.ro

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se mai numeşte şi „Postul de vară”. Postul reprezintă perioada în care trebuie să facem mai multe fapte bune, concomitent cu o rugăciune.

În post trebuie să renunţăm la răutate, egoism şi indiferenţă în detrimentul iubirii, al faptelor bune şi al credinţei.

Postul se ţine în amintirea Sfinţilor Petru şi Pavel, care au avut un rol important în răspândirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IUNIE 2022. Vezi pe ce dată are loc sărbătoarea Sf. Petru și Pavel!

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022. Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022 începe pe 20 iunie şi se încheie pe 28 iunie, fiind cel mai scurt post de peste an, dar şi cel mai permisiv din punct de vedere al alimentelor care pot fi consumate.

Patru zile din nouă, cât durează Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sunt cu dezlegare la peşte: 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie. 

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022
Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022[Sursa foto: Shutterstock]

Reţetă ciorbă de peşte

Ingrediente:

1.5 kg pește mic caras, plătică, biban și/sau tacâmuri de pește (capete, cozi, oase)
1.5 kg ește mare tăiat rondele crap, somn, sturion, știucă
1 morcov mare
1 ceapă
1 ardei gras
1 felie zdravănă de țelină
1 rădăcină de păstârnac
1 rădăcină de pătrunjel
1-2 cartofi
3-4 roșii cărnoase
2 legături de leuștean proaspăt
aprox. 3 litri de apă – se mai completează ulterior dacă mai e nevoie
sare și oțet – după gust

Mod de preparare:

Punem la fiert în apă cu puțină sare ardeiul gras şi rădăcinoasele (mai putin cartofii) curățate și tăiate cuburi potrivit de mari.

După vreo 10 minute adăugăm și cuburile de cartof iar când și acestea sunt fierte, dăm drumul în oală roșiilor tocate sau pasate la chopper, după cum vă place mai mult.

Lăsăm roșiile să fiarbă 10 minute, apoi punem peștele mic și/sau tacâmurile de pește.

Când peștele e fiert bine, îl scoatem din oală cu o supieră si îl lăsăm să se răcorească ca să putem curăța carnea de pe oase. O mărunțim sau o trecem prin sită și o punem înapoi în ciorbă.

Potrivim gustul de sare și adăugăm 2-3 linguri de oțet în supă. Pe lângă acrire, are și rolul de a nu lăsa peștele cel mare să se înmoaie prea tare și să cadă de pe oase.

Punem rondelele de pește mare la fiert. Vor fierbe foarte repede, în 10-15 minute sunt gata. Le scoatem și le punem separat într-un castron pe care îl vom servi la masă. Dacă vi se pare cumva că e prea puţin lichid faţă de cât peşte aveţi, mai puteţi completa cu puţină apă fierbinte, nu rece!

Între timp nu stăm degeaba, ci ar fi cazul să ne ocupăm de mămăliguță și de mujdeiul de usturoi, sau să dăm hreanul pe răzătoare.
Mai gustăm o dată zeama să ne placă, cât e de sărată și de acră.

Punem leușteanul tocat mărunt și suntem gata să servim borșul fierbinte alături de mămăliguță, şi usturoi. Neapărat să nu uitați de ardeiul iute!

Sursa: bucate-aromate.ro

Reţetă salată de icre

Ingrediente:

400 ml ulei

100 g icre sărate

2 felii de pâine înmuiate în apă

1 ceapă mică tocată mărunt

puțină apă minerală

zeama de la o lămâie

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022? Vezi câte zile durează Postul de vară

Mod de preparare:

Reţetă de peşte la cuptor

Ingrediente:

600 gr. pește
4 căței de usturoi
300 ml roșii
100 ml vin alb
1 lingură oțet
1 lingură zahăr
2 linguri ulei
1 linguriță chimen
busuioc
sare
piper 

Mod de preparare:

Reţetă somon la grătar

Ingrediente:

2 buc file de somon (aprox. 150 g fiecare)
40 g margarină
3 căței de usturoi
1 ardei gras colorat
100 g baby spanac proaspăt
250 g orez prefiert (basmati și sălbatic)
sare, piper, suc de lămâie – după gust

Mod de preparare:

Puneți orezul la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet.

Presărați somonul cu sare și piper pe ambele părți și puneți la încins grătarul sau grillul.

În paralel, puneți untul la topit într-o tigaie, adăugați usturoiul trecut prin presă și lăsați-l să se călească 1 minut, cât să își dezvolte aroma, dar să nu se ardă.

Citeste si: Mama Geta, alături de Iancu, Denisa și Ileana la târg. Cu cât vând aceștia un kilogram de brânză proaspătă: “Produse tradiționale adevărate.” - kfetele.ro

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro

Citeste si: Motivul pentru care Veronica a fost la un pas să oprească date-ul cu Ahmed. Ce a observat la concurentul din Casa Iubirii și cum a încercat să se apere în fața ei: "Îți dau cuvântul meu de onoare. Pun

Adăugați frunzele de spanac întregi și amestecați. Se vor înmuia în contact cu margarina fierbinte. Le gătiți doar până când se înmoaie, nu e nevoie de mai mult.

Când orezul este gata, în răsturnați într-un bol încăpător. Tocați ardeiul cubulețe, îl puneți peste orez. Tot aici puneți și spanacul tras la tigaie. Amestecați, condimentați cu sare și piper dacă mai este nevoie și păstrați orezul la cald.

Puneți somonul pe grătarul încins. E suficient să îl gătiți 2-3 minute pe fiecare parte, doar până când se rumenește ușor, ca să rămână suculent la interior. Nu îl gătiți mai mult, pentru că se va usca și va deveni fad.

Așezați orezul pe farfurii și puneți deasupra fileurile de somon la grătar. Serviți imediat.

 Sursa: bucate-aromate.ro

Reţetă plachie de peşte

Ingrediente:

3 bucăţi de peşte cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn, etc)
3 buc ceapă
2 ardei graşi (de preferat roşii)
4-5 căţei de usturoi
150 ml roșii pasate
150 ml vin alb, sec (sau rose)
50 ml ulei
2 foi de dafin
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță fulgi de chilli (opțional)
sare și piper după gust
lămâie pentru servit – opţional
pătrunjel verde – opţional 

Mod de preparare:

Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.

Presărați peștele cu sare și lăsați-l la rece cel puțin o oră ca să își tragă sare câtă îi trebuie. Puteți să îl lăsați si de seara până dimineața, de exemplu. Înainte să îl puneți în tavă, îl scuturați de sarea în exces dacă ați folosit prea multă.

Aprindeți cuptorul la 180 de grade.

Tăiați ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, iar usturoiul tocați-l mărunt.

Într-o tigaie, puneți uleiul să se încingă și căliți legumele pentru câteva minute, doar cât să se dezvolte aromele și să se înmoaie puţin.

După ce legumele s-au înmuiat, puneți condimentele (dafin, cimbru, piper, sare, chilli), apoi vinul. Amestecați și lăsați pe foc 1-2 minute. Alcoolul se evaporă, iar în tigaie rămâne doar aroma grozavă a vinului.

Puneți acum sosul de roșii și amestecați.

Ungeți cu ulei o tavă care va merge la cuptor. Puneți pe fundul ei 2-3 linguri din sosul pregătit mai sus, apoi așezați peştele.

Turnați sosul și legumele în tavă, peste peşte, şi dați tava la cuptor pentru 15 minute.

După cele 15 minute, deschideți cuptorul și dați deoparte legumele care acoperă peștele ca să se rumenească și acesta puțin. Mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.

Sursa: bucate-aromate.ro