Povestea impresionantă a unei învățătoare din cartierul în care curierii refuză să vină pentru că aici sunt „oameni răi”. Cum a reușit să câștige inimile romilor

O tânără învățătoare a făcut minuni cu elevii săi de etnie romă.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

O tânără învățătoare a făcut minuni cu elevii săi de etnie romă.
Florentina Tituleac, învățătoare

Florentina Tituleac, în vârstă de 23 de ani, este învățătoare în una din cele mai mari comunități compacte cu origini rome din Europa, în cartierul Gârcini, de la marginea orașului Săcele, la puțini kilometri de Brașov. În această localitate curierii nu vin pentru că aici sunt „oameni răi”.


In articol:

De doi ani de zile tânăra are în grijă 24 de copii, pe care, spune ea, încearcă să-i motiveze să vină la școală în fiecare zi. Ea a povestit într-un articol pe site-ul scoala9.ro care au fost cele mai marcante experiențe pe care le-a trăit în această comunitate.

„Ești cea mai bună doamnă” este felul în care copiii romi îi mulțumesc învățătoarei lor. Florentina a relatat cum au evoluat copiii sub grija ei. „Copiii nu știau ce trebuie să facă cu bucata de hârtie pe care eu le-o dădeam în mână când mergeau la toaletă. Aveam în clasă elevi care nu făceau diferența între „da” și „nu”, care nu înțelegeau cuvinte simple.

Citeste si: O mamă cu grave probleme de sănătate riscă închisoarea după ce a refuzat să-și trimită copiii la școală de frica Covid-19: „Dacă mă îmbolnăvesc voi muri”

Citeste si: Situație incredibilă. O grădină zoologică a ucis câțiva lupi pentru a face un spațiu de joacă pentru copii

Citeste si: Surpriza uriașă de la Chefi la Cuțite. Cu ce i-a surprins Florin Dumitrescu pe toți - evz.ro

Citeste si: Virus rar, descoperit în Bolivia. Provoacă febră hemoragică și se transmite de la om la om - bzi.ro

De aici a început și, după doi ani, a fost fericită când, ajunsă la teatru cu acești copii, organizatorii au fost mirați cât de cuminți au fost. Pentru că știau de unde vin. În spatele absenteismului stau motive mult mai profunde și mai greu de schimbat decât cele ușor de acuzat: lenea sau nepăsarea” susține tânăra.

Elevii romi au făcut progrese uriașe

Învățătoarea a mărturisit că în această comunitate de romi cea mai mare victorie profesională a fost să-i țină pe copii aproape de școală. Ea spune că principalele motive pentru abandonul școlar sunt lipsa rechizitelor sau programul de muncă al părinților.

„Absenteismul este una dintre cele mai mari provocări ale comunității, iar în spatele unui «nu vrea, doamnă, să vină» sau a unui «nu am putut să-l aduc» stau diferite provocări pe care părinții nu le pot gestiona. Unii dintre ei au nevoie de lucruri de bază: mâncare, îmbrăcăminte, rechizite. În alte familii, părinții lucrează, iar copiii vin la școală doar când schimbul de lucru al mamei sau al tatălui nu se suprapune cu programul de la școală”, spune Florentina Tituleac.

Florentina spune că după doi ani de zile copiii au progresat enorm. Nu au învățat doar să citească și să scrie, ci mai ales să se comporte frumos și civilizat.

„Acum elevii mei sunt în clasa a II-a. Deși pandemia a bătut la ușă la mijlocul alfabetului, jumătate dintre elevi știu să scrie, să citească și să socotească. Cu cealaltă jumătate am reluat literele și văd progrese în fiecare zi. Dar dincolo de această evoluție, i-am văzut pe elevii mei cum au crescut frumos. 

Dacă mă lovesc/împiedic de un scaun, mă întreabă pe un ton calm: „ești okay? Te-ai lovit?” Așa cum fac și eu. Dacă se răstoarnă ceva, nu se agită nimeni, nu aud niciun „ce-ai făcut?” Se apucă imediat de strâns. Cer când au nevoie de ceva: „poți, te rog, să-mi dai...” Dacă văd că am greșit eu ceva, îmi spun de fiecare dată frumos, fără vreo urmă de impertinență: „doamna, ai uitat să pui liniuța la «t»”. Pun întrebări, sunt curioși, spun ce simt sau ce gândesc”, mai spune ea.

 

SURSE: scoala9.ro

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfatul zilei 25 noiembrie 2020: fii atent asupra sănătății!

Avertisment fără precedent pentru România în pandemie: Decembrie va fi o lună în care vom plânge mult

Circ de circ! Andreea Tonciu o umilește crunt pe Oana Zăvoranu. Război total între cele două dive. De la ce a pornit totul

Situație incredibilă. O grădină zoologică a ucis câțiva lupi pentru a face un spațiu de joacă pentru copii

Secretul din culisele emisiunii “40 de intrebari cu Denise Rifai”; Care este ritualul celebrei jurnaliste, inainte de fiecare filmare

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies