Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. La data de 1 martie 2022 are loc venirea primăverii calendaristice.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Care sunt legendele care se învârt în jurul simbolului numit mărțișor, cine este Baba Dochia și ce sărbătorim pe data de 1 martie 2022.

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022

La data de 1 martie 2022 are loc venirea primăverii calendaristice. Totodată, în această zi se oferă mărțișoare, încă din vremuri străvechi. Pe 1 martie se celebrează venirea celui mai așteptat anotimp, dar și revenirea la viață și renașterea naturii.

O serie de povești, mituri și legende se învârt în jurul mărțișorului, care este cunoscut de toți drept simbolul primăverii.

Citeste si: Mărțișor 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 1 martie

 Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

[Sursa foto: Shutterstock]

Una din legendele legate de Mărțișor este acea care spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă, pe care un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul său, astfel că lumea întreagă a căzut în mâhnire.

Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze fata. Tânărul a învins zmeul în luptă şi a eliberat fata, care s-a urcat înapoi pe Cer în chip de Soare. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, însă nimeni nu şi-a amintit de tânărul luptător care zăcea în palatul zmeului, după luptele grele ce le dusese. Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până când el a rămas fără suflare, iar în locurile în care zăpadă s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

Într-o altă poveste din Moldova legat de mărţişor se arată că în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvara a ieşit la marginea pădurii şi a observat că într-o poiană, sub o tufă de porumbari, de sub zăpadă, răsare un ghiocel. Ea s-a hotărât să îl ajute şi a început să dea la o parte zăpada şi să rupă ramurile spinoase. Iarna s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Primăvara a acoperit ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut peste floare şi a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpadă albă.

Citeste si: 1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

 Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

[Sursa foto: Shutterstock]

Mărțișor 2022. Legenda Babei Dochia

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Citeste si: Zilele Babei Dochia. Cum afli ce "babă" ai în funcție de ziua nașterii și de zodie

 Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

[Sursa foto: Shutterstock]

1 Martie 2022. Legenda Mărțișorului

”Legenda Mărțișorului este foarte veche, datând pentru Bulgari din perioada primului han. Pe când sora sa și fratele său se aflau în prizonierat, hanul le-a trimis un șoim care avea legat un fir de ață albă pentru a-i înștiința că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reușit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, el a fost ucis de urmăritori și ea atunci a dat drumul șoimului care avea legat de picior firul de ață albă înroșit de sângele fratelui său, pentru a-i da de veste hanului despre moartea fratelui. La aflarea veștii, de durere, hanul a poruncit ostașilor să poarte un fir de lână albă și unul de lână roșie pentru a-i feri de necazuri, eveniment care ar fi avut loc la 1 Martie 681.”

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Surse: wikipedia.org, tradiții-superstitii.ro, historia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mărțișor 2022. Ce reprezintă, de fapt, Mărțișorul? Semnificația și originea șnurului împletit

Mărțișor 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 1 martie

Mesaje de 1 Martie 2022. Cele mai frumoase gânduri, urări și SMS-uri, pe care le poți trimite celor dragi de Mărțișor

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

NU POT PRIMI PENSIA! Lovitură cruntă pentru sute de români. Cine sunt cei vizați

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies