Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a alungat turiștii. Efectele devastatoare ale fenomenului

Prăbușirea parțială a Cascadei Bigăr a înjumătățit numărul turiștilor!

Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a alungat turiștii 
Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a alungat turiștii [Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Andrada Bratovianu

In articol:

La începutul lui iunie, un perete al Cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit, după ce cascada ajunsese la dimensiuni considerabile ca volum și greutate, precizau cei de la Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a alungat turiștii

Conform oficialilor, prăbușirea parțială a Cascadei Bigăr a avut un impact negativ asupra turismului din zonă. Reprezentanții Administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei- Beuşniţa au explicat pentru Agerpres că numărul persoanelor care achită taxa de 5 lei la intrare este la 58%, față de perioada anterioară prăbușirii cascadei.

Datele arată că, în perioada 7 iunie- 19 iulie 2021, 9.205 persoane au plătit taxa de vizitare, faţă de 15.766 în perioada similară a anului trecut.

Citeste si: Cascada Bigăr, din Caraș-Severin, ascunde o poveste dramatică. Numele Bigăr este legat de fata închisă de tată în grota de deasupra izvorului

Efectele prăbușirii Cascadei Bigăr

Cei care simt cel mai intens scăderea numărului de vizitatori sunt comercianții, care trag un semnal de alarmă pentru cei care nu plătesc taxa de intrare, ci admiră cascada de pe malul cu drumul național.

În acest context, aceștia consideră că cifrele oficiale, care arată doar numărul plătitorilor taxei de 5 lei, nu sunt destul de relevante.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Totuși, un reprezentant al firmei care deține parcarea privată din zonă, a relatat că numărului vizitatorilor e de cinci ori mai mic. Acesta a precizat pentru sursa citată că într-o zi de weekend, înainte de prăbuşirea peretelui cascadei, în parcare erau în jur de 500 de maşini, unde

taxa e de 10 lei pe zi, iar în prezent se găsesc sub 100 de maşini.

„Problema a fost pusă greşit, oamenii au înţeles că aici nu mai au ce vedea, deşi cascada există în continuare. A căzut un perete, dar ea este frumoasă şi acum şi merită văzută. Din păcate, impactul prăbuşirii a fost fatal pentru noi, cei care avem mici afaceri, pe care probabil le vom închide în curând", a explicat un comerciant.

Citeste si: Sunt obiective turistice din Romania pe care multi ar vrea sa le vada! In poze arata spectaculos, dar in realitate… nici nu exista, cum e cazul "celebrei" Pesteri de Smarald

Romsilva dă vina pe autorități pentru prăbușirea Cascadei Bigăr

Cascada Bigăr este una dintre cele mai populare destinații turistice din Banat și se află în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber, potrivit Romsilva. Organizația precizează însă că administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție putând să împiedice procesele naturale.

„Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr. Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, adaugă cei de la Romsilva.

Pentru cei ce vor să viziteze Cascada Bigăr, aceasta se găsește în judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B. Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârâu şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

Citeste si: Adevărul despre prăbușirea Cascadei Bigăr! A fost sau nu vina intervenției umane? „Informați-vă corect‼️”

De când a fost promovată la nivel mondial de o revistă de turism, Cascada a atras mii de turişti. Căderea de apă de 12 metri nu impresionează prin mărimea ei, ci prin unicitatea sa: tocmai clopotul din calcar, care s-a prăbuşit ieri, o făcea atractivă. Dintr-un top 8 al cascadelor unice în lume, realizat de The World Geography, Cascada Bigăr este pe locul întâi.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Fenomene meteo extreme amenință România! Un ciclon violent este așteptat să ajungă în următoarele ore în țară

Maria Chițu, adevărul despre foștii colegi de la Survivor România! Care este concurentul pe care nu vrea să-l mai vadă vreodată: „Măscărici”

Un băiat de 11 ani, aflat în moarte clinică, a avut parte de un miracol! Copilul, readus la viață după ce a încercat să se sinucidă

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies