Premiera! Un profesor clujean a inventat sangele artificial incolor. Este facut din... viermi marini

Chimistul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a reusit o performanta mondiala: a inventat sangele artificial incolor. A testat deja produsul la care lucreaza de sase ani.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

fara descriereChimistul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a creat sangele artificial incolor (foto: citynews.ro)Profesorul, care a lucrat si a testat produsul in laboratoareale Facultatii de Chimie a Universitatii Babes Bolyai, si-a prezentat realizarile in urma cu cateva zile. El a explicat ca sangele artificial la care lucreaza are la baza o functie extrem de importanta a sangelui natural – transportul oxigenului. "Sangele are foarte multe functii, dar pe noi ne intereseaza cea mai urgenta si anume transportul gazelor, mai precis al oxigenului pe care il luam din atmosfera. Fara aceasta functie am muri, de asta avem probleme serioase cand pierdem sange. Pe noi ne intereseaza sa producem ceva ce poate fi folosit, temporar, in locul sangelui, pe termen scurt. Pentru situatii de urgenta, precum accidente sau operatii, cand se pierde mult sange", a precizat profesorul pentru citynews.ro

Desi astfel de cercetari se fac in toata lumea, deocamdata nu exista un produs utilizabil. Exceptiile sunt tari precum Africa de Sud sau Rusia, unde sangele artificial este folosit in cazuri extreme.

Profesorul clujean a reusit sa faca o descoperire in premiera mondiala: "O directie unica la nivel mondial a facultatii noastre este de a folosi, in loc de substante rosii precum hemoglobina, o substanta incolora care poate indeplini aceeasi functie de transport al oxigenului. Dar provine din niste viermi marini. Avem teste facute aici pe diferite culturi de celule umane si de soareci, care arata ca am putea avea sanse cu asa ceva. Nimeni altcineva nu incearca sa faca asa ceva in prezent. E o proteina din acesti viermi marini cu care am mai lucrat, stiam ce face", a declarat Radu Silaghi-Dumitrescu.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate