Prețuri mai mari la țigări de la 1 august. Taxa pe viciu va crește cu 10% pentru țigări și cu 20% pentru alcool

Prețurile la țigări vor crește gradual începând cu 1 august. Guvernul a decis creșterea TVA-ului pentru țigări, astfel că un pachet de țigări se va scumpi treptat, începând cu un cost în plus de 60 de bani per pachet.

Autor: Ioana Enache

In articol:

Vești proaste pentru fumători! Prețurile la țigări vor crește gradual începând cu 1 august. Guvernul a decis creșterea TVA-ului pentru țigări, astfel că un pachet de țigări se va scumpi treptat, începând cu un cost în plus de 60 de bani per pachet.

Prețurile la țigări vor crește de la 1 august

Începând cu 1 august 2022, pachetul de țigări se va scumpi gradual, prima dată cu 60 de bani. Este posibil ca fumătorii să fie nevoiți să plătească mai mult cu 60 de bani pentru viciul lor, însă, cel mai probabil, va fi stabilit un calendar de creștere în mai multe etape.

Citeste si: Guvernul introduce taxa pe zahăr. TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr

"În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu
1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1", se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul, potrivit stiripesurse.ro.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Prețuri mai mari la țigări de la 1 august. Taxa pe viciu va crește cu 10% pentru țigări și cu 20% pentru alcool

Prețuri mai mari la țigări de la 1 august. Taxa pe viciu va crește cu 10% pentru țigări și cu 20% pentru alcool

[Sursa foto: Freepik]

Crește TVA-ul și pentru băuturile care conțin zahăr, cât și pentru livrarea de alimente

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA  creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Citeste si: Cât costă motorina și benzina astăzi? Guvernul a scăzut prețul cu 50 de bani de la 1 iulie

„În acest sens, se are în vedere faptul că serviciile de restaurant şi de catering, pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5%, reprezintă servicii care constau, în fapt, în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intră sub incidenţa cotei reduse de TVA de 9%. Adoptarea unei astfel de măsuri vizează tocmai facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, şi anume aplicarea aceleiaşi cote indiferent de natura operaţiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri. Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mâncare tratează operaţiunea distinct, aplicând două cote de TVA diferite (9% şi 5%), în funcţie de modalitatea de servire a mâncării, în locaţia restaurantului (prestare de servicii) sau în afara acesteia (livrare de bunuri). În mod similar, este şi cazul unităţilor de cazare de tipul demipensiune/pensiune completă/all inclusive care, pe lângă funcţia de cazare, asigură şi micul dejun/prânzul/cina etc”, explică Ministerul Finanţelor.

 

sursă: stiripesurse.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Guvernul introduce taxa pe zahăr. TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr

Cât costă motorina și benzina astăzi? Guvernul a scăzut prețul cu 50 de bani de la 1 iulie

Din august, șoferii nu vor mai putea parca gratis pe trotuare sau în locurile amenajate din centrul Bucureștiului. Iată ce are de gând Primăria Capitalei

4 zodii vor avea de luat decizii grele mâine. Astrele sunt alături de ei

Anunțul CUMPLIT despre Florin Busuioc. Ce s-a întâmplat cu prezentatorul PRO TV

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Cum scapi de amenda pentru parcare în București. Ce trebuie să știi

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies