WowNews logo WOWnews
Stories
Prețurile legumelor de sezon au explodat! Motivele pentru care ridichile, ceapa și salata verde sunt din ce în ce mai scumpe! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce s-a întâmplat: „Se văd în prețul de vânzare” | EXCLUSIV

Exclusiv

Prețurile legumelor de sezon au explodat! Motivele pentru care ridichile, ceapa și salata verde sunt din ce în ce mai scumpe! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce s-a întâmplat: „Se văd în prețul de vânzare” | EXCLUSIV

Primăvara aduce pe tarabele din piață legumele și verdețurile de sezon, multe dintre fiind printre preferatele românilor de ani de zile. Totuși, în 2025, prețurile îi țin pe clienți departe de ridichii, de ceapa verde și de salată sau de loboda proaspete.

Odată cu sosirea primăverii, în piețe vin și legumele de sezon, o delicatesă a fiecărui an. Vorbim aici despre ceapa și usturoiul verde, despre lobodă și leurdă, ridichii și salată, produse extrem de sănătoase pe care românii le consumă an de an.

În 2025 totuși, prețurile acestora au crescut semnificativ, făcând achiziționarea lor o misiune aproape imposibilă pentru români. Legumele se găsesc deja pe tarabele din piețele din București, însă cumpărătorii nu se îmbulzesc să le ia, fiind „alungați” tocmai de costurile mari și de banii pe care ar trebui să îi plătească pentru a-și satisface poftele.

Cei mai afectați sunt, de departe, pensionarii care nu își pot permite să-și satisfacă micile dorințe nici măcar în ciuda recalculării de anul trecut.

Citeste si: Experiența dezamăgitoare de care a avut parte Culiță Sterp, în trenul spre concertul din Augsburg! Artistul nu a fost deloc mulțumit: "Problema e că nu vine nimeni!"- kfetele.ro

adrian negrescu

Analistul economic Adrian Negrescu

[Sursa foto: Facebook]

La ce prețuri ajung legumele de sezon în România

Legumele românești au ajuns deja în piețele din Capitală. Salata verde, ceapa și usturoiul verde, leușteanul și loboda sunt deja disponibile pe tarabe în piețele din București. Prețurile acestora sunt însă mai mari ca anul trecut, iar doritorii trebuie să scoată din buzunar bani frumoși ca să-și satisfacă poftele.

Citește și: Ce se întâmplă cu economiile românilor, după ce BNR a anunțat un nou val de scumpiri! Românii nu își mai pot pune bani deoparte: „Veniturile o să se erodeze”| EXCLUSIV

Spre exemplu, potrivit Antena 3 CNN, o legătură de lobodă a ajuns să coste între 10 și 12 lei. Legătura de ceapă verde are un preț de aproximativ 2,5 lei și 3 lei. Ridichile se vând la un preș de aproximativ 2.5 lei, iar pentru o salată verde doritorii plătesc în jur de 5 lei.

Prețurile sunt mari și pentru spanac, acesta de exemplu costă nici mai mult și nici mai puțin de 15 lei kilogramul.

ceapa verde

Ceapă verde de vânzare, în piața

[Sursa foto: PixaBay]

Legumele de sezon, o misiune imposibilă pentru românii cu venituri mici

Jurnaliștii WOWbiz.ro au luat legătura cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a afla dacă își mai permit românii să cumpere fructele și legumele de sezon în 2025, având în vedere prețurile la care au ajuns să se vândă ceapa verde, salata și ridichile.

Citește și: Cum pot pune românii bani deoparte în 2025, în timpul scumpirilor? Metoda dezvăluită de economiști, pentru a-ți organiza banii cât mai bine în vremuri grele: „Își vor pierde din valoare”| EXCLUSIV

„Este o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea populației să țină post în perspectiva Paștelui, în condițiile în care prețurile produselor de sezon au crescut semnificativ cu peste 30% dacă nu chiar 40% față de anul trecut.

De ce cresc aceste prețuri? Pentru că, din păcate, producătorii români de zarzavaturi. De fructe și legume, sunt afectați puternic de creșterile de taxe din ultimii doi ani de zile, de creșterea salariului minim pe economie și de scumpirea utilităților”, a explicat Adrian Negrescu, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Un muzician de 29 de ani, din Cluj-Napoca, a fost operat pe creier în timp ce cânta „Nunta lui Figaro”- kanald.ro

Citeste si: Corneliu Botgros face DECLARAȚIA care zguduie tot showbizul! A ținut totul în el, până n-a mai putut. Ce a trăit l-a dus direct la psiholog: "Am încercat să evit toate astea". Ce NU s-a spus niciodată despre divorțul de Adriana Ochișanu- radioimpuls.ro

taraba legume

O tarabă plină de legume

[Sursa foto: PixaBay]

De ce sunt atât de scumpe legumele românești de sezon

Având în vedere că prețurile legumelor românești parcă au explodat, am dorit să aflăm și care ar putea fi motivele acestei creșteri. Prețurile mari pe care fermierii români sunt nevoiți să le plătească la utilități și costurile logistice ridicate au condus și la creșterea prețului final pe care trebuie să îl plătească clienții în piețe.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat întreg procesul, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, atrăgând atenția asupra faptului că antreprenorii români au cele mai ridicate tarife la energie.

„Fermele românești, aceste mici afaceri, sunt nevoite să plătească în momentul de față cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană, avem prețuri semnificativ de mari la energie, la gaze, la curent și la carburanți mai ales, iar toate costurile acestea logistice, din păcate, se văd în prețul de vânzare”, a mai explicat Adrian Negrescu, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!