Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut

Au apărut primele imagini după explozia din Beirut - Liban, incident care a luat viața a sute de oameni. Atenție, imagini cu impact emoțional

Distribuie pe:

Autor: Cristi Bus

Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut
Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut


In articol:

Uriașa explozie din Beirut - Liban a sute de oameni și a rănit cel puțin trei mii, a fost anunțul care a cutremurat întregul glob. Imaginile care circulă pe internet sunt terifiante și arată dimensiunea dezastrului provocat de explozia din Liban.

Fotografii incredibile din Beirut - Liban

Motivul declanșării exploziei este momentan incert. Circulă pe internet mai multe fotografii și videoclipuri realizate de amatori, în care apare norul uriaș de fum. Se afirmă că exploziile au avut loc în contextul în care se aștepta verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri, în 2005. Pe o rază de câteva multe sute de metri se înregistrează daune materiale semnificative. Locuințe aflate și la 10 kilometri distanță ar fi fost afectate de suflul exploziei.

Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut
Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut

În urma exploziei au fost distruse mai multe clădiri și spitalele au devenit suprasolicitate. Șeful securității interne din Lebanon declară că evenimentul nefericit a avut loc într-o zonă în care se aflau mai multe materiale explozibile.

MAE vine cu precizări despre Liban

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol. Totuși, comunicatul arată dimensiunea exploziei, imobilul fiind amplasat la o distanță considerabilă de locul exploziei. 

Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut
Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut

Citeste si: Bianca Drăgușanu, devastată! A luat sau nu coronavirus? „Mă ustură gâtul...” - evz.ro

Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară.

MAE precizează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut
Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut

Ce este nitratul, substanța care a ucis mii de oameni în Liban

Nitratul sau azotatul de amoniu, aflat la originea exploziilor de marţi din capitala libaneză Beirut, se prezintă sub formă de praf sau granule albe, fără miros, şi este utilizat în principal pentru producerea de îngrăşăminte chimice. De-a lungul timpului, această substanţă a provocat însă mai multe accidente industriale, între care cea din oraşul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morţi, informează AFP.

Potrivit autorităţilor, circa 2750 de tone de azotat erau stocate într-un depozit în portul din Beirut. Explozia a provocat peste 100 de morţi şi mii de răniţi, potrivit celui mai nou bilanţ, precum şi distrugeri fără precedent în capitala libaneză.

Cumpărat de regulă în vrac sau cu sacii de agricultori, nitratul de amoniu nu este un produs combustibil. "Este foarte greu de ars şi nu este uşor de detonat", a explicat pentru France Presse Jimmie Oxley, profesoară de chimice la universitatea din Rhode Island.

Cum poate exploda nitratul

Azotatul poate exploda prin contaminare cu o substanţă incompatibilă sau prin contact cu o sursă intensă de căldură, iar de aceea depozitarea sa trebuie să urmeze nişte reguli stricte, astfel încât să fie izolat de lichide inflamabile cum este benzina, de lichide corozive, de solide inflamabile sau de substanţe care degajă căldură.

Tragedia de marţi din Liban nu este prima care are ca sursă nitratul de amoniu. Unul din primele accidente cunoscute este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morţi la o uzină BASF. În 1947, oraşul-port francez Brest a fost zdruncinat de explozia cargoului norvegian Ocean Liberty, care transporta azotat de amoniu. Cel puţin 26 de oameni au murit.

Liban, ultima țară pe listă

Tot în Franţa, la 21 septembrie 2001 au explodat circa 300 de tone de nitrat de amoniu aflaţi într-un depozit al uzinei chimice AZF de la periferia oraşului Toulouse. Explozia, care a fost auzită pe o rază de 80 de km, a ucis 31 de oameni.

În SUA, o explozie la uzina de îngrăşăminte West Fertilizer din Texas a provocat 15 morţi în 2013. Atunci, un stoc de nitrat de amoniu a explodat ca urmare a unui incendiu de origine criminală.

Nitratul e folosit la confecționarea de bombe

Nitratul de amoniu poate fi folosit însă şi la confecţionarea de bombe. La 19 aprilie 1995, Timothy McVeigh a detonat o bombă la care folosise două tone de îngrăşământ în faţa unei clădiri federale din Oklahoma City, omorând 168 de oameni.

Totuşi, în lumea de azi a devenit o substanţă indispensabilă în agricultură şi în construcţii. "Nu am avea lumea modernă fără explozibili şi nu am putea hrăni populaţia actuală fără îngrăşăminte pe bază de nitrat de amoniu", a subliniat Jimmie Oxley. "Avem nevoie de el, dar trebuie să fim foarte atenţi cum îl folosim", a avertizat ea.

Galerie foto 
Citește și:

Politica de tot râsul! Afișe aberante din campania electorală FOTO

Alin Roșieanu, un polițist rănit grav într-un accident rutier, a murit. Tânărul gorjean s-a stins din viață, după ce oamenii au donat sânge pentru a-l salva

Coșmarul unei copile de 12 ani, violată de tată și de fratele mai mare. Chinurile groaznice prin care fata a trecut de la vârsta de zece ani

Două tinere lovite brutal pe stradă, din simplul motiv că una din ele purta fustă scurtă. Agresorul, reținut de polițiști

Sfatul zilei, vineri, 25 septembrie 2020! Leii se bucură de succes pe toate planurile

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies