Primul premier necomunist din Europa de Est, polonezul Tadeusz Mazowiecki, a murit

Polonezul Tadeusz Mazowiecki, primul şef de Guvern necomunist din Europa de Est, a decedat luni la Varşovia, la vârsta de 86 de ani, a anunţat de presă catolică KAI, citată de AFP.

Distribuie pe:

"A fost unul dintre părinţii libertăţii şi independenţei poloneze", după 50 de ani de comunism, a declarat pentru postul de radio TOK FM ministrul de Externe Radoslaw Sikorski.

El a fost numit la conducerea Guvernului polonez după alegerile din 4 iunie 1989, câştigate de opoziţia reunită în jurul sindicatului Solidaritatea, care a antrenat transformări economice şi politice din Polonia şi a dus la căderea regimului comunist.

La mijlocul anilor 1990, în plin război în Balcani, Tadeusz Mazowiecki a fost şi raportor ONU pentru fosta Iugoslavie. Într-o neputinţă mărturisită, el a demisionat din funcţie după masacrul musulmanilor bosniaci de către miliţiile sârbe de la Srebreniţa, în iulie 1995.

Citeste si: Andreea Pirui a ajuns la doctor! Ce operație și-a făcut - evz.ro


Citește și:

Primul invitat la „40 de intrebari cu Denise Rifai”, intr-un interviu eveniment! Elena Udrea se va afla sub tirul intrebarilor celebrei jurnaliste

Imagini incredibile! Un bărbat din Tulcea și-a înscenat un accident. Camerele de supraveghere au surprins totul

Cazul care a șocat o lume întreagă. Criminalul de pe Twitter, care a omorât opt femei, și-a recunoscut vina. Riscă pedeapsa cu moartea

Moștenitoarea unui imperiu de băuturi alcoolice, condamnată la închisoare după ce a finanțat o sectă care folosea femeile ca sclave sexuale

Oroare în Sicilia. Trei români și un italian au violat o fetiță de 11 ani. Mărturii cutremurătoare ale minorei: ”M-au ținut cu forța”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies