Primul Spital Regional de Urgenţă din România va fi construit la Iași. Ce dotări are unitatea în valoare de peste 420 de milioane de euro

Cum va arăta primul Spital Regional de Urgenţă din România?

Spitalul Regional de Urgenţă din Iași
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Primul Spital Regional de Urgenţă din România va fi construit la Iași și va costa peste 420 de milioane de euro.

Bani pentru primele Spitale Regionale de Urgență din România

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, au semnat pe 20 aprilie, contractul de finanțare în valoare de 250 milioane euro, pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași.

Citeste si: Și noul Ministru al Sănătății a primit sponsorizări de la un producător de vaccinuri! Câți bani a decontat Ioana Mihăilă de la Pfizer în 2017? EXCLUSIV

Împrumutul este primul dintr-o serie de trei acordate de BEI pentru primele Spitale Regionale de Urgență. Proiectul Spitalului Regional de la Iaşi este cel mai avansat proiect din ţară, alte două unităţi urmând a fi construite la Cluj şi Craiova.

Potrivit contractului de finanţare, împrumutul acordat de BEI reprezintă 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferenţa de 170,9 mil. EUR (40,6%), la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se va asigura din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

 

„În calitate de ministru al finanţelor consider că bugetul pentru sănătate are caracter prioritar şi voi continua să susţin investiţiile în sectorul sanitar, atât de necesare în ţara noastră”, afirmă ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Spitalul Regional de Urgenţă din Iași, gata în șapte ani

Costurile totale pentru construirea primului Spital Regional de Urgenţă din România sunt estimate la cca.

420,9 milioane euro. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Sănătății în șapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Lista țărilor din zona galbenă a fost actualizată! Iată ce categorii de români nu trebuie să stea în carantină sau izolare la întoarcerea în țară

Termenii financiari aferenți fiecărei tranșe din împrumut se stabilesc la momentul efectuării tragerii respective, în funcție de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Băncii.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, spune că Spitalul Regional de Urgență din Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, arhitectural și medical, echipamente și tehnologie IT. 

„Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației.

Investiția în sine va mobiliza investiții suplimentare în regiune, atât publice cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate, recunoscută în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar ”, a spus ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Spitalul Regional de Urgenţă din Iași
Spitalul de Urgență Iași

Primul Spital Regional de Urgenţă va avea aproape 1.000 de paturi

Unitatea medicală va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc. 

Citeste si: Un bărbat care nu credea în COVID, mesaj emoționant pentru medicii care l-au tratat: „M-au readus la viaţă” VIDEO

Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient și va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est. Aici vor fi tratați pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Spitalul Regional de Urgență Iași va fi dotat cu heliport pe acoperiş

Spitalul Regional Iaşi va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt, iar acoperișul unității va fi dotat cu un helioport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135.  

Noul spital va fi format dintr-un complex de construcţii pe şapte niveluri: subsol, parter şi cinci etaje, cu parcare cu două niveluri în subteran. Suprafaţa totală construită a SRU Iaşi va fi de aproximativ 150.000 mp, în condiţiile în care amprenta clădirii la sol va fi de 27.340 mp.  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Jador, detalii nebănuite din competiția Survivor România! Ce a dezvăluit despre Roxana Nemeș?! „Ea stătea sub mine. Nimeni nu știa...” EXCLUSIV

Jador, revedere de gradul zero cu Georgiana Elisei după ce va reveni în țară! Tatăl artistului face dezvăluiri: „Se întoarce acasă un mare învingător, o vedetă”

Luis Lazarus ar fi fost depistat pozitiv cu COVID-19 și internat la spital. Omul de televiziune, cunoscut ca fiind anti-mască

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Dani Oțil aruncă bomba! Ce făcea în timpul relației cu Mihaela Rădulescu

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies