
Parabenii folositi in produsele cosmetice intervin in procesul metabolic al hormonilor estrogeni. Hormonii estrogeni joaca un rol critic in dezvoltarea cancerului de san.
Parabenii sunt substante chimice care se gasesc in produsele de ingrijire personala pe care le folosim zilnic. Astfel, pot fi intalniti in creme, deodorante, lotiuni de bronzare, lotiuni dupa barbierit, produse de machiaj sau paste de dinti.
De asemenea, parabenii se gasesc si in produse alimentare precum carnea procesata sau produsele de patiserie.
Cum depistezi parabenii in produsele cosmetice
Parabenii sunt substante chimicale rezultate din acidul parahidroxibenzoic. Sunt folositi in special in produsele cosmetice pentru a prelungi durata de viata si pentru a le proteja de microbi.
Cei mai comuni parabeni folositi in produsele cosmetice sunt methylparaben, propylparaben si butylparaben. Cele mai putin cunoscuti tipuri de parabeni sunt benzylparaben si sobutylparaben.
De asemenea, parabenii se gasesc in medicamente si aditivi alimentari. Se gasesc insa in mod natural in anumite alimente, precum afine, prune sau scortisoara.
Efectele parabenilor
Parabenii se gasesc intr-o multitudine de produse, de la creme si sampoane pana la pasta de dinti. Pana recent, parabenii erau considerati substante sigure, fara efece toxice. Reactiile alergice sau sensibilitatea la parabeni sunt extrem de rare.
Insa, numeroase studii recente arata ca aceste substante chimice sunt mult mai daunatoare decat credem si pot avea efecte dramatice asupra sanatatii noastre.
Cel mai mare risc al parabenilor il reprezinta folosirea produselor care necesita expunerea pe piele, precum cremele si lotiunile faciale. Cu cat parabenii stau mai mult pe piele, cu atat sunt mai mult absorbiti.
Atunci cand se gasesc in produse cosmetice pentru piele, parabenii sunt absorbiti direct in circulatia sangelui.
Methylparabenul, un tip de paraben, a fost asociat cu imbatranirea prematura a pielii. In mod ironic, acest paraben se gaseste in componenta majoritatii produselor antiimbatranire.
Cancerul de san poate fi prevenit. Octombrie - luna dedicata luptei impotriva acestei maladii
De asemenea, parabenii imita activitatea hormonilor estrogeni care afecteaza organele reproducatoare feminine si masculine. In cazul barbatilor, parabenii scad calitatea spermei, iar in cazul femeilor pot favoriza dezvoltarea celulelor canceroase si pot provoca cancer de san.
Astfel, deodorantele pe care le folosim zilnic ar putea fi extrem de nocive daca contin aceste substante chimici. Parabenii ataca tesuturile mamare si provoaca mutatii care duc la tumori si cancer.
Cum sa eviti folosirea produselor cosmetice cu parabeni
Atunci cand cumperi produse cosmetice pentru ingrijirea personala zilnica citeste cu atentie eticheta. Evita produsele pe care sunt listate diverse tipuri de parabeni. Ai grija si la alte ingrediente precum parfumuri sintetice, care de obicei ascund prezenta parabenilor.
Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Jador și Cătălin Moroșanu au răbufnit la Survivor: „Ne batem noi doi” - bzi.ro