Stiri

Prognoza meteo vara 2018: ce fenomene extreme vor fi in Romania

Cei interesati de prognoza meteo vara 2018 trebuie sa stie vremea va fi schimbatoare, alternandu-se temperaturile inalte cu furtunile intense. Specialistii in meteorologie prevad si pentru anii umatori veri caracterizate de dezechilibre climatice.

Distribuie pe:

Autor: Matei Vaihan

Prognoza meteo vara 2018: „Furtunile din aceasta vara vor fi mai intense”

Despre prognoza meteo vara 2018 a vorbit climatologul Roxana Bojariu. „Furtunile din această vară vor fi mai intense, precipitatiile deja sunt mai intense. Valurile de caldura vor fi si ele mai intense si mai frecvente si ele vor fi punctate de aceste furtuni de vara mult mai intense. Sistemul climatic este perturbat. Arctica se incalzeste de două ori mai mult decat media globala ori lucrul asta introduce neechilibre in sistem. Primavara se declanseaza mai repede. Verile vor fi mai lungi. Vedeti si acum, contraste termice foarte mari!", a explicat Bojariu pentru Agerpres. (vezi ce zone vor fi afectate de seceta in vara lui 2018)

Prognoza meteo vara 2018. Precipitatiile vor fi diminuate cu 15-20%

Si directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre cum va fi vremea in aceasta vara: „În condiţiile în care scenariile vor indica o diminuare a cantităţilor de precipitaţii mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%, aşa cum arată scenariile climatice viitoare, este posibil ca în acele zone pe care astăzi le cunoaştem ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă, respectiv sudul, sud-estul, estul şi vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei este posibil să înregistreze temperaturi mai scăzute, iar lunile de vară să fie din ce în ce mai călduroase în viitor şi din ce în ce mai secetoase. De aceea adaptarea, cel puţin pentru agricultură — pentru că primul impact de creştere a temperaturii aerului sau reducerea precipitaţiilor în lunile de vară, considerate luni critice — să determine adaptarea tehnologiilor la ceea ce înseamnă schimbarea climei în viitor".

Prognoza meteo vara 2018: „Vorbim de mai multa energie în sistem”

Sefa ANM a concluzionat despre prognoza meteo vara 2018. "Vorbim de mai multă energie în sistem, care, coroborată cu o cantitate mai mare de vapori de apă, determină implicit o intensificare a acestor fenomene. Şi aceasta fie că vorbim de caniculă în perioada de vară, fie că vorbim despre perioade cu precipitaţii abundente pe secvenţe scurte din timp, care pot genera la nivel local viituri rapide după perioade foarte călduroase, fie că vorbim despre fenomenul de viscol. Alternanţa perioadelor de secetă, urmate de precipitaţii abundente pe segmente foarte scurte de timp, acele precipitaţii cu o rată a intensităţii destul de mare, pot genera în continuare anumite probleme de natură hidrologică, astfel încât întreg sistemul climatic să fie caracterizat de palete de tipare de vreme extremă considerate astăzi, dar care în viitor să fie considerată vreme normală”, a incheiat Elena Mateescu.

Galerie foto 
Setări confidențialitate