Protest la Guvern! Manifestantii au adus un dric pentru "moartea Sănătăţii"

Peste 4.000 de cadre sanitare s-au adunat sâmbătă dimineaţă în Piaţa Victoriei, pentru protestul faţă de nivelul salariilor şi celelalte probleme din sistem, ei aducând în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scrie "Sănătate".

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descrierePe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul kalooga_36441" Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului scrie "Nu vrem spitale transformate în SRL-uri".

Majoritatea protestatarilor au măşti chirurgicale şi agită steguleţe, pancarte şi baloane.

Printre ei se numără numeroşi medici rezidenţi veniţi din ţară, care se declară nemulţumiţi, în primul rând, de nivelul salariilor.

"Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa", a declarat un medic rezident care lucrează în Iaşi.

Traficul rutier în Piaţa Victoriei este restricţionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.

Jandarmii, în rândul cărora se află şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii urmează să plece, la 11.45, într-un "Marş al tăcerii" până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Ministerul Sănătăţii (MS) îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.

"MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia", s-a mai arătat într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Ministerul Sănătăţii informează, în acelaşi context, că face "toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile".

"MS şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical. MS consideră Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate un partener real şi este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat", s-a mai afirmat în comunicat.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate