Protestul studenţilor din Capitală s-a încheiat - Afla ce s-a intamplat

Protestul studenţilor din Bucureşti s-a încheiat, în jurul orei 19.00, fără incidente, reprezentanţii ANOSR declarându-se nemulţumiţi după discuţiile cu ministrul Mihnea Costoiu şi arătând că, dacă nu le sunt soluţionate revendicările, vor continua să iasă în stradă.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereFoto: www.ziarulunirea.roPreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, a declarat, la ieşirea de la discuţiile purtate în sediul Ministerului Educaţiei, că ministrul Costoiu le-ar fi spus că bugetul Educaţiei va creşte anul viitor cu "aproximativ 0,5-0,6% din PIB" faţă de cel din 2013.

Potrivit lui Mihai Dragoş, ministrul Costoiu le-ar mai fi spus reprezentanţilor ANOSR că se poartă negocieri cu Ministerul de Finanţe pentru o majorare cu mai mult de 0,5% din PIB, care să se regăsească în forma finală a bugetului pe 2014.

Liderul ANOSR a adăugat că studenţilor li s-a promis şi o creştere de 5% a subvenţiei cămine-cantine.

Majorările menţionate nu răspund însă nevoilor sistemului şi cerinţelor studenţilor, a spus liderul ANOSR, care a subliniat că protestele vor continua, dacă nu sunt soluţionate revendicările.

Miercuri după-amiază, aproximativ 300 de studenţi s-au adunat în Piaţa Universităţii, la fântână, de unde au mers pe trotuar spre Piaţa Victoriei.

Ei s-au oprit în Piaţa Romană şi au intrat la ASE, unde au scandat "Haideţi cu noi", Vrem 6% pentru Educaţie". Anterior, studenţii au intrat şi în alte instituţii de învăţământ superior aflate pe traseele pe care au mers spre Universitate, respectiv Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Facultatea de Arhitectură.

Studenţii au fost însoţiţi pe tot traseul de jandarmi şi nu au fost înregistrate incidente.

La Piaţa Victoriei, câţiva dintre protestatari au blocat, timp de aproximativ 20 de minute, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff.

Studenţii au scandat "Minciunile se plătesc", "Studenţii în stradă ies", "Educaţia salvează naţia", "Fără educaţie moare orice naţie", "Elevii sunt cu noi" şi "Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn".

Ei au adus la protest bannere şi pancarte cu mesaje ca "6, vin studenţii", "Şi noi creştem odată cu procentul", "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Vrem cămine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educaţie", "Educaţia salvează naţia" sau "Vrem cultură 6%".

De la Guvern, studenţii au plecat în marş pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educaţiei.

La sediul ministerului au ajuns, în jurul orei 17.30, aproximativ 150 de studenţi, care au scandat "Să iasă afară!", cerând astfel să discute cu Mihnea Costoiu.

Ministrul, aflat în sediul instituţiei, a susţinut mai întâi o declaraţie de presă, după care a invitat înăuntru, pentru discuţii, un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor.

În declaraţia de presă, el a anunţat că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile.

Studenţii au protestat, miercuri, şi în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), acţiuni de protest au fost organizate în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională".


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate