Rafinaria de langa Pitesti a fost la un pas de o explozie catastrofala! Nicolae Ceausescu a facut o criza de nervi, incercand sa rezolve situatia!

Orasul Pitesti a fost la un pas sa fie ras de pe suprafata Pamantului. Cunoscuta rafinaria petrochimica aflata in afara orasului a fost pe punctul sa sara in aer. Iar Ceausescu parca innebunise!

Distribuie pe:

Autor:

fara descrierefara descrierePentru cei care circulau pana nu demult pe autostrada Bucuresti-Pitesti, flacara de la combinatul petrochimic, amplasat in afara orasului Pitesti, reprezenta un punct de referinta important al apropierii de  urbea argeseana. Azi, vestitul combinat este asemenea unui urias tacut. O masa de otel care capata pe zi ce trece tot mai multa rugina. Putini sunt insa cei care stiu ca Petrochimia din Pitesti, una dintre mandriile comunismului, a fost pe punctul sa rada de pe suprafata Pamantului intregul oras si nu numai, fiind la un pas de explozie. Totul s-a intamplat chiar in timpul in care Nicolae Ceausescu taia si spanzura in Romania, in calitate de sef al statului. Pitestenii isi amintesc si astazi acea noapte de pomina, din 14 aprilie 1974. “Era in timpul noptii, iar sirenele au inceput sa urle! Aflasem ca la Petrochimie s-a produs un incendiu urias ce nu mai putea fi controlat. Toate masinile de pompieri din oras, salvarile si echipajele de militie plecasera spre Petrochimie. Din Bucuresti, veneau salvari si masini de pompieri, dinspre Valcea la fel. Atunci stiu ca au murit cativa oameni, dar comunistii au trecut totul sub tacere. Ceausescu fusese trezit in miezul noptii si parca innebunise. A dat imediat ordine peste ordine ca problema sa fie rezolvata cat mai repede posibil. Cel mai mare risc era ca focul sa cuprinda zona speciala. Daca se ajungea acolo, acum nu cred ca am mai fi stat de vorba. Pitestiul ar fi fost ras de pe suprafata Pamantului. Si probabil nu numai Pitestiul! Iar efectele ar fi fost catastrofale si la nivelul poluarii aerului”, povestea Matei Axinte, unul dintre cei care condusese ancheta . In cele din urma, dupa ore intregi, focul a fost stins, iar zona de protectia ferita de limbile de foc.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate