Rapsodul Grigore Leşe e apărat după ultimul scandal: ”Grigore i-a dăscălit pe consătenii care i-au întrerupt un concert pro-bono. La nervi şi (oarecum) pe bună dreptate!”

La începutul lunii decembrie, Grigore Leşe a făcut scandal la un concert de la Târgu Lăpuş, pe motiv că o femeie a intrat în sală după începerea spectacolului.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca

Pe 5 decembrie, cunoscutul rapsod Grigore Leşe a făcut scandal la un concert de la Târgu Lăpuş, pe care l-a întrerupt, pe motiv că o femeie a intrat în sală după începerea spectacolului. În mediul online, artistul a fost aspru criticat pentru gestul său extrem, dar au existat şi voci care au sărit în apărarea muzicianului, multe dintre opinii fiind unele pertinente.   

”Grigore Leşe nu e rapsod popular.

Nici culegător de folclor. Nici muzicant, nici lăutar, nici maimuţoi naţionalist de platou televizat. Nu când vrem şi credem noi. Eventual când are chef. Şi are dreptul.
Este, în schimb, doctor (nu doctorand cum ziceam iniţial) în muzică, cu lucrarea publicată (şi impecabilă la citit, de altfel). Unul dintre puţinii locali care înţelege şi trăieşte muzica de trecere. L-am văzut şi auzit horind alături de şamani şi dervişi. Şi a fost minunat. Mai este, în primul rând, artist, cu toţi demonii şi hachiţele aferente, cu o vârstă şi un trecut greu de dus uneori. Are şi o carte despre asta, la fel de bine scrisă ca cea despre hore. A fost mereu un perfecţionist fixist, obsedat de poveşti pe care nimeni nu mai are neapărat chef să le asculte. În nebunia lui insuportabilă a promovat şi promovează zeci de muzicieni din Maramureş, România, Armenia sau Orientul Mijlociu, aducându-I lângă jazzişti sau solişti de operă, cu multe CD-uri şi sute de ore de filmare drept probă.

În Stoiceni, lângă Târgu Lăpuş, pe plaţul de casă primit de la primărie, a ales să ridice, puţin câte puţin, o casă tradiţională de o odaie, poate ultima din felul ei. În jurul ei se întâmplă vara concerte cu muzicieni de la noi şi de afară, hore pe tăcute acompaniate de clopote tibetane, se deschid cerurile de Armindeni şi se colindă cum se cuvine de Crăciun.

Doar când se întoarce el acasă.
Grigore i-a dăscălit pe consătenii care i-au întrerupt un concert pro-bono. La nervi şi (oarecum) pe bună dreptate. Apoi a continuat spectacolul (nu concertul) pe care venise să-l ţină. Cum o să tot facă de acum înainte, cu sau fără voia voastră”
, a sărit în apărarea lui Leşe poetul Vlad Tăuşance, cel care a coordonat campania din mediul online a lui Klaus Iohannis, în 2014.  

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Grigore Leşe nu este la primul derapaj în faţa publicului! În 2015, la Toronto, rapsodul a refuzat să mai cânte pentru că un copil a început să plângă în sală!

Naistul Nicolae Voiculeţ, atac la Grigore Leşe: ”Ce părere aveţi de insulta lui Grigore Leşe, care în Postul Crăciunului, la el acasă, în numele artei îşi desconsideră publicul,...

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Iată cine a înlocuit-o pe Mirela Vaida la Acces Direct!

Cutremur TOTAL în Europa! Liderii marilor puteri, reacție de urgență după decizia Rusiei: Este inacceptabil

Ce înălțime are Culiță Sterp? Este cel mai înalt concurent de la Survivor România și îl depășește chiar și pe președintele Klaus Iohannis

La ce folosesc criptomonedele?  Pot cumpăra orice, inclusiv moartea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies