Răsturnare de situație în războiul ”eclerul Jamilei”! Cele două vloggerițe care își dispută rețeta de prăjituri contestă decizia instanței! EXCLUSIV

Scandalul pentru rețeta de ecler la tavă continuă între cele două vloggerițe care își revendică drepturile asupra acestei prăjituri.

Autor: Radu Constantin

In articol:

Vloggerițele Geanina Stanciu Avram (Jamila) și Laura Laurențiu își continuă lupta în instanță.

Pe fond, instanța a respins acțiunea Jamilei, însă ambele gospodine contestat decizia, dosarul urmând să se judece la Curtea de Apel București. Tot scandalul a început de la o rețetă de ecler la tavă despre care ambele femei susțin că le aparține.

Ce despăgubiri a cerut Jamila după ce Laura a cerut suspendarea clipului cu rețeta pentru ecler?

Jamila, vloggerița cu peste 1,5 milioane de urmăritori pe Youtube, s-a trezit cu un report din partea Laurei, care are peste 200.000 de urmăritori, după ce aceasta a constatat că prima și-a însușit o rețetă mai veche de-a ei de ecler la tavă. Clipul Jamilei a fost suspendat timp de două săptămâni de pe Youtube, după care a apărut din nou public, Laura nereușind să facă dovada că drepturile asupra prăjiturii îi aparțin 100%.

Jamila, în schimb, a dat-o în judecată pe Laura și i-a cerut 767,74 euro cu titlu de daune materiale, 1.000

de euro pentru repararea ”dreptului la deminitate, reputație și onoare”, 1.400 euro plus TVA – valoarea contractului cu sponsorul filmului respectiv și alți 1.000 de euro pentru concurență neloială.

Nici acum nu e clar cine a inventat rețeta de ecler la tavă

În timpul procesului, Jamila a adus inclusiv dovezi care să ateste că rețeta de ecler a fost realizată de ea cu 11 ani în urmă.

”La data de 09.06.2021 au fost depuse note scrise de către reclamantă prin intermediul cărora comunică instanței faptul că, în principal, prăjitura „ecler la tavă” poate fi plasată temporal în anul 2010, așadar mult înainte ca pârâta să se folosească de această rețetă pentru a produce videoclipul acesteia cu această rețetă”, se arată în dosar.

Citeste si: Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului- bzi.ro

Jamila, Laura Laurențiu

Jamila și Laura Laurențiu au ajuns în instanță pentru o rețetă

Ambele vloggerițe au încercat să înregistreze numele ”Prăjitură ecler la tavă” la OSIM, pentru a obține astfel o dovadă numai bună pentru Youtube că ele sunt deținătoarele rețetei. Cele două au avut și un schimb dur de replici prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

Citeste si: Jamila a împlinit 34 de ani! Cum arată soțul celei mai îndrăgite bucătărese de pe internet: "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot"

De ce a pierdut Jamila procesul cu Laura Laurențiu?

Pe fond, Tribunalul București a respins toate capetele de cerere pentru chemare în judecată aduse de Jamila, pe motiv că o rețetă de prăjitură nu poate fi protejată prin drepturi de autor.

”Tribunalul constată faptul că ideile, faptele și procesele nu sunt protejate prin drepturi de autor. Potrivit legislației privind drepturile de autor, pentru a fi eligibilă pentru protecția drepturilor de autor, o lucrare trebuie să fie creativă și să aibă o formă concretă de exprimare. Tribunalul reține astfel că numele și titlurile nu sunt protejate în sine prin drepturi de autor și totodată, rețetele culinare nu fac obiectul acestor drepturi”, se arată în motivare.

Citeste si: 7 rețete delicioase fără carne pentru Postul Crăciunului

Instanța a mai reținut și faptul că Laura Laurențiu nu a apelat la un mijloc ilicit atunci când a cerut platformei Youtube să retragă clipul Jamilei și nu ea a fost cea care i-a adus injurii ci oamenii care au comentat la postarea ei de pe Facebook în legătură cu acest caz. Procesul dintre cele două vloggerițe se va relua la începutul anului viitor.

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies