Iată de ce este important să consumi urzici primăvara. Vezi mai jos ce beneficii aduce în organismul tău!
Mulți oameni se întreabă adesea de ce este important consumul de urzici primăvara. Ei bine, deși este o plantă a cărei atingere provoacă înroșirea, iritația și inflamarea pielii, consumul de urzici are o mulțime de beneficii asupra organismului. Mai mult decât atât, urzica s fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru tratarea anumitor afecțiuni. Vezi mai jos ce beneficii aduce în organismul tău și ce vitamine conține.
De ce e important să consumi urzici primăvara
Odată cu venirea primăverii, în piețe și magazine încep să apară toate plantele cunoscute pentru acest anotimp. Printre cele mai căutate se numără și urzicile, mai ales că este sezonul în care ele apar peste tot. Și dacă te întrebi de ce e important să consumi urzici primăvara, trebuie să știi că au numeroase beneficii asupra organismului.
După denumirea științifică, urzica se numește Urtica dioica și este folosită încă din cele mai străvechi timpuri în prepararea remediilor naturiste și vindecarea anumitor afecțiuni. Astfel, în Egiptul Antic, urzicile erau folosite pentru tratarea artitrei și al durerilor lombare. În același timp, soldații romani își frecau frunze de urzică pe corp pentru a se încălzi, mai ales atunci când se aflau în lupte de cucerire pe teritorii friguroase și reci.
Potrivit specialiștilor, numele științific al urzicii își are originea din latinescul uro, care se traduce prin a arde sau a ustura. Acesta are legătură cu faptul că atingerea urzicilor provoacă iritație și o senzație de usturime temporară. Fenomenul se întâmplă prin prisma faptului că frunzele sunt acoperite de mici perișori care protejează planta de invazii de insecte. Totuși, odată ce este gătită sau procesată sub formă de remediu, urzica poate fi consumată fără probleme, mai ales că cercetările arată clar că are mai multe efecte pozitive pentru sănătate.
-Pigmenți, precum betacaroten, luteină, luteoxantină și alți carotenoizi.
Pe lângă alte beneficii importante pe care le au urzicile asupra sănătății, toate aceste substanțe nutritive acționează ca antioxidanți în organism, protejându-te de efectele nocive ale radicalilor liberi, printre care se numără riscul crescut de boli cronice și îmbătrânirea prematură.
Mai mult decât atât, potrivit specialiștilor, urzica este extrem de eficientă împotriva inflamației, atât dacă se masează la locul respectiv cu o cremă de urzici cumpărată de la farmacie, cât și dacă se consumă suc de urzici sau mâncărică de urzici. De asemenea, urzica este un remediu popular și pentru tratamentul alergiilor, astfel că poate să reducă și inflamația asociată cu alergiile, mai ales pe timp de primăvară, când tot mai multe persoane se confruntă cu asemenea afecțiuni.
Dar astea nu sunt singurele beneficii pe care le poate avea asupra sănătății, căci consumul de urzici este asociat adesea și cu tratarea persoanelor cu tensiune arterială mărită. Ei bine, conform specialiștilor, această plantă este folosită încă din vechime pentru scăderea tensiunii și pentru beneficiile pe care le poate avea la nivelul sistemului cardiovascular. Totodată, urzica are în compoziție și anumite substanțe care mimează efectele insulinei, contribuind astfel la scăderea glicemiei.