Reacția Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în cazul pacienților-cobai de la Brașov: "E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital!"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declarația făcută de managerul spitalului din Brașov unde s-au folosit zeci de pacienți fără discernământ într-un studiu de testare a unor medicamente.

Distribuie pe:

Autor: A.B.G.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea


In articol:

Sorina Pintea a spus că este surprinsă de declarația managerului spitalului unde pacienții au fost folosiți drept cobai pentru medicamente. Mai mult, ministrul susține că nicio procedură din spital nu se poate realiza fără acordul managerului.

„Nu stiu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări”, a declarat Sorina Pintea, citată de Digi24.

Sorina Pintea consideră că este dreptul managerului să facă cercetări în cadrul spitalului 

Sorina Pintea a mai declarat că este de datoria managerului să ceară înființarea unei comisii care să analizeze această procedură realizată în 2005.

Citeste si: Cuvintele sfâșietoare ale unui copil de 3 ani care și-a văzut mama bătută de tatăl său. Ce a zis micuțul când a văzut-o cu fața vânătă

Citeste si: Familia lui Mario Iorgulescu nu s-a oferit să contribuie la cheltuielile de înmormântare! Fosta soție a lui Dany Vicol a rupt tăcerea: „Nu au trimis nicio coroană cu flori”

Citeste si: Caz cutremurător. O elevă de 14 ani s-a sinucis prin spânzurare după ce profesoara a umilit-o în fața elevilor

„E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred”, a spus Sorina Pintea.

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, a declarat că a primit informații precum că, în 2005, aproximativ 30 de pacienți cronici ar fi fost folosiți pe post de cobai în testarea unor medicamente.

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat Nicușor Bîgiu.

Potrivit managerului Bîgiu, studiul „nu este etic și legal”.

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate