Regina Maria a României, regina inimilor şi... ale unor amoruri scandaloase

Biografii săi afirmă că Regina Maria a fost de o frumuseţe rară. Brunetă cu ochii albaştri, era alintată cu diminutivul Missy. A fost o femeie energică, prezenta permanent pe front, printre răniţi, împărţind mâncare, paturi şi medicamente. Sfida exploziile din jur. De altfel, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Charles de Saint–Aulaire, a făcut o afirmaţie antologică pentru acele vremuri: “Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina”.

Autor: Calin Perian

Cea mai frumoasă şi mai influentă politic regină a României, Maria, a avut însă o viaţă sentimentală tumultuoasă, pe care inclusiv Casă Regală de Hohenzollern-Sigmaringen a încercat să o ţină secretă.

Tânăra aristocrată engleză, alintată de apropiaţi Missy, a ajuns în România la vârsta de 17 ani şi l-a găsit pe timidul Ferdinand, cu zece ani mai în vârstă, incapabil s-o înţeleagă şi s-o iubească.

Iar principalul motiv a fost că Ferdinand a iubit-o până la moarte pe poeta Elena Văcărescu, exilată la Paris pentru a nu stă în calea traseului către tron al prinţului.
 
Poate şi din acest motiv, contemporanii i-au dezvăluit amorurile. Multe la număr, spuneau ei, A fost bănuită că fiica să Maria-Mignon a apărut după o relaţie cu locotenentul Zizi Cantacuzino, aghiotantul său, care a însoţit-o pretutindeni. Apoi s-a îndrăgostit de Waldorf Astor, un aristocrat american, alături de care, între 18 octombrie şi 24 noiembrie 1926, a făcut un lung turneu pe continentul Nord American. Traseul a inclus câteva mari oraşe din Statele Unite şi Canada, precum New York, Montreal, Ottawa, Winnipeg şi câteva aşezări ale indienilor din Dakota de Nord, regina fiind botezată Steaua Dimineţii, de către Tribul Blackfoot.

Cu toate acestea, adevărata ei dragoste a fost prinţul Barbu Ştirbei, un bărbat frumos, brunet, cu ochi căprui. Se spune că a fost tatăl ultimilor doi copii, Ileana şi Mircea, care semănau izbitor cu prinţul.

Ceilalţi aveau ochii albaştri că ai ei şi ai lui Ferdinand. Din această cauză, Regina Maria va avea zile cumplite, pedepsită gradual de fiul sau, Carol al II-lea, care, în final, îl va exila pe prinţul Barbu Ştirbei, pentru a întrerupe frumoasa poveste de dragoste care se înfiripase între cei doi.

Dar nu doar prinţul Barbu Ştirbei  a avut loc în inima Reginei, ci, în timpul Primului Război Mondial, în viaţa ei şi-a făcut loc colonelul canadian Joe Boyle pe care îl caracteriza cu tandreţe astfel: “Un om care nu are teamă de nimic şi care prin forţa sa extraordinară reuşeşte în

toate domeniile”. A primit de la regina înalte ordine şi medalii româneşti.

După plecarea canadianului, Barbu Ştirbei a rămas în continuare în sufletul reginei, până la bătrâneţe. Scrisorile ei către vechiul prieten aveau un mesaj asemănător unui strigat de iubire, tristeţe şi speranţă. “Tot dorul meu, toată tristeţea mea, toate amintirile dragi, care îmi inundă din nou sufletul… Să te binecuvânteze Dumnezeu şi să te aibă în pază”, scria Regina Maria, iar Barbu Ştirbei îşi încheia toate scrisorile sale înflăcărate cu cele cinci litere: ”i l y m m (I love you, my Marie, n.red.)”

.


Prinţesa Callimachi povesteşte în memoriile sale despre marea iubire care s-a născut între Regina Maria şi Prinţul Ştirbei, care a durat toată viaţa: „Îi scria scrisori pline de farmec, omagii adresate frumuseţii ei şi bucuria i se citea printre rândurile opace în fraze curtenitoare. (…) Era tot timpul în preajma ei şi se comporta că un membru al familiei. La Cotroceni sau la Peleş prinţul avea propria lui cameră. Devenind regină, Maria n-a mai ţinut secretă relaţia, aşa că intrările şi ieşirile ei dese, în camera lui Ştirbey, se petreceau în faţa personalului palatului, fără cea mai mică reţinere şi fără protocolul la care trebuia să se supună de obicei prinţul”.
 

 

În anul Centenarului, Regina Maria ar putea să aibă chipul pus pe o bancnotă

Kanal D sarbatoreste Centenarul Marii Uniri onorand femeile exceptionale ale Romaniei, care au marcat atat istoria tarii noastre, cat si pe cea internationala. Campania „Femei pe bancnote”, initiata de Janina Nectara si sustinuta de vedetele Kanal D, isi propune sa aseze figuri feminine importante pe bancnote. Si-au sacrificat viata pentru semenii lor, au inspirat prin curaj, munca, dedicare si inteligenta milioane de oameni si au contribuit decisiv la cladirea unei natiuni; este momentul acum ca meritele lor sa fie recunoscute, sa le purtam cu noi pretutindeni, sa le vedem chipurile. Impreuna cu cei care cred in aceasta misiune ne dorim sa cream un moment istoric pentru Romania, acela de a ilustra o bancnota de circulatie nationala cu chipul unei femei. Tocmai pentru ca, pe langa barbatii cu merite incontestabile in istorie, Romania se poate mandri cu o suita de personalitati feminine ce au marcat veacul prin realizarile lor. Va invitam sa fiti alaturi de vedetele Kanal D in campania nationala #FemeiPeBancnote!  Semnati petitia si alegeti-va figurile feminine preferate accesand www.FemeiPeBancnote.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Printul Nicolae isi mosteneste bunicul, pe Regele Mihai?! VEZI ce pasiuni comune au cei doi

Cu 3 saptamani inainte sa moara, directorul BCU Iasi a fost fotografiat la intalnirea cu printul Nicolae. Ce s-a vazut in imagine? "Ceva cumplit..."

Dezvăluiri emoţionante despre fostul principe Nicolae! Gestul făcut de acesta la înmormântările bunicilor lui, Regina Ana şi Regele Mihai! Niciun alt membru al Familiei Regale...

Horoscop Zilnic Duminică 1 August 2021: LEUL va fi pus în situații stresante încă de la primele ore ale dimineții, iar VĂRSĂTORII nu pot accepta faptul că sunt momente în viață...

S-a deschis focul la granița României! Armata a intervenit imediat

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Jador a fost la un pas de moarte! Doar norocul l-a scăpat. „El plângea...”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies