Reguli noi pentru redeschiderea școlilor! Care sunt țările unde elevii încep școala de la 1 septembrie

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor Educației și Sănătății să definitiveze până azi, 1 septembrie, regulile pentru redeschiderea școlilor din 14 septembrie.

reguli noi scoala
Autor: Ana Maria Petre

In articol:

reguli noi scoala
Scoala incepe pe 14 septembrie cu reguli noi[Sursa foto: PixaBay]
 

Va fi un an școlar atipic, ale cărui reguli probabil vor fi schimbate din mers. Până azi, 1 septembrie nu știm exact când și cum vor merge elevii la școală, dacă vor fi împărțiți în grupe sau nu. Ceea ce este sigur până acum este că școala începe pe 14 septembrie și toți elevii și profesorii vor purta mască în școală.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor responsabili, adică celui de la Educație și celui de la Sănătate, să stabilească până marți, 1 septembrie, regulile de deschidere a școlilor. De altfel, schița unui ordin privind aceste reguli se află deja în dezbatere publică de câteva zile, iar acesta conține principii generale.

Citeste si: Bilanț COVID-19, 31 august: Alte 755 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul ajungând la 87.540

Citeste si: Ministrul Educației, noi scenarii pentru începerea școlii! "Aceste cursuri vor începe..."

Iată câteva reguli din acest ordin: 

- Distanțarea de 1 metru se va păstra, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare

Citeste si: Noi indicii din noaptea jafului, care a avut loc în locuința lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

- Purtarea măștii este obligatorie de către toți elevii și toți profesorii plus personalul auxiliar, potrivit acestor recomandări.

- Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile.

- În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă.

Foarte probabil că autoritățile vor păstra mult controversata declarație pe care trebuie să o dea părintele potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.

Citeste si: Este oficial. Părinții primesc zile libere plătite dacă se închid școlile

Iată cum începe școala și în alte țări

Bulgaria. Anul școlar începe în 15 septembrie cu prezența fizică în toate școlile și pentru toți elevii din învățământul de zi. Aceasta este decizia finală a Ministerului Educației și Științei din Bulgaria. Sunt prevăzute forme alternative de pregătire, care vor fi doar prin excepție și în conformitate cu anumite reguli și situații stabilite în prealabil. Ministrul educației din Bulgaria a afirmat că decizia privind prezența fizică a fost luată punându-se în balanță dreptul la sănătate și cel la educație, iar închiderea școlilor din cauza coronavirusului ar putea avea efecte mai serioase asupra elevilor.

Italia. Școlile vor reîncepe, treptat, în condiții foarte stricte. Vor fi clase cu număr mai mic de elevi, doar cu bănci individuale. Școlile sunt reamenajate, iar în anumite cazuri chiar și armata a ajutat la livrarea nolior bănci. Pentru că spațiile nu sunt suficiente, în anumite localități, muzeele și teatrele au pus la dispoziția școlilor  încăperi ce vor fi transformate în clase.

Franța. De la 1 septembrie, elevii francezi se întorc la școală.În mod obligatoriu, toți adulții din școli și elevii care au peste 11 ani vor purta măști. În Franța, alocația elevilor a fost mărită cu 100 de euro pentru ca fiecare părinte să poată procura măști de protecție.

Ungaria. Și elevii maghiari se ăntorc la școală de la 1 septembrie. Guvernul magiar a precizat că, la ora actuală, evoluția epidemiei de coronavirus nu justifică înlocuirea orelor de clasă cu şcoala online, așa că toți elevii se întorc la școală..

Polonia. Și aici se începe un an nou școlar pe 1 septembrie. În școlile din Polonia masca nu va fi obligatorie, totuși regula nu se aplică acolo unde sunt grupuri mari de persoane.

Marea Britanie. Școlile vor începe pe 4 septembrie. Premierul britanic Boris Johnson a catalogat redeschiderea școlilor ca o “datorie morală”, iar guvernul său chiar a amenințat cu amenzi părinții care își țin copiii acasă. Au fost însă luate măsuri speciale, printre care decalarea orelor de ăncepere și a pauzelor de prânz, astfel ăncât elevii să nus e întâlnească prea mult. 

 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Carmen Harra a făcut o schimbare majoră! Ce s-a întâmplat cu apartamentul său luxos din SUA

Culiță Sterp, experiență plină de adrenalină, la înălțime: „Eu sunt mai aventurier de fel” VIDEO

Denise Rifai, noua vedetă Kanal D! Primele imagini și declarații despre noua emisiune

Vor apărea schimbări în viața a 4 zodii în această lună

Elena Udrea, DE NERECUNOSCUT! Nimeni nu ar mai recunoaște-o acum

Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre

De unde vine denumirea de „taxi”. Povestea pe care călătorii trebuie să o știe

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies