Religia la scoala, doar pe semnatura! VEZI care a fost reactia mitropoliei

În studiul religiei la şcoală intervine Curtea Constituţională. De acum, intră la ora de religie doar copiii ai căror părinţi au cerut acest lucru în scris. Cei implicaţi, profesori, părinţi şI organizaţii civice, nu consideră că decizia schimbă radical poziţia religiei în procesul educaţional.

novalue

Curtea Constituţională decide ca părinţii să solicite în scris dacă vor ca proprii copii să primească educaţie religioasă. Profesorii cred însă că decizia nu va scădea numărul elevilor care frecventează aceste ore. „Nu este un lucru rău până la urmă, însă marea majoritate doresc această oră şi consideră că este benefică pentru formarea copiilor de vârste mici”, a spus Mariana Sideraş, directoarea Şcolii Herăstrău.

Părinţii au părerile împărţite privind noua reglementare: „Dacă doar asta e condiţia ca să continue să facă religie, voi veni să semnez.

Ideea e că aş vrea să facă în continuare, atât timp cât învaţă lucruri frumoase şi utile. Dacă o să spună la şcoală, ştiţi că ce ne dictează, aia facem. Dar eu merg pe premisa să facă religie”.

Reglementarea de până acum făcea loc arbitrariului. „În loc ca părinţii sa fie întrebaţi dacă doresc să îşi trimită copiii la orele de religie, în loc să fie întrebaţi de ce confesiune aparţin, directorii de şcoală îi înscriu din oficiu pe elevi la orele de religie”, a spus Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

Problema principală a şcolilor este cea legată de elevii care nu vor studia religia. „Nu pot fi scoşi din cadrul orei de clasă, rămân acolo, în colectivul clasei şi singuri îşi ocupă timpul altfel, făcând teme, jucându-se şi fiind în siguranţă în acelaşi timp”, a spus Mariana Sideraş. Patriarhia Române nu a difuzat, încă, nici o reacţie oficială Privind decizia Curţii Constituţionale.

Sinodul Mitropolitan Cluj: Hotărârea CC privind religia în şcoli, o mare nedreptate făcută educaţiei

Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului consideră că hotărârea CC de
a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie reprezintă "un regres" faţă de Legea educaţiei şi este "o mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor".

"Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului îşi exprimă îngrijorarea faţă de campaniile tot mai agresive la care sunt supuşi copiii şi tinerii care învaţă în şcolile din ţara noastră, prin faptul că, în numele unei aşa zise libertăţi de gândire şi de conştiinţă şi a unei promovări a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane, reprezentanţi ai societăţii civile cer tot
mai insistent eliminarea obligativităţii predării religiei în şcolile publice. Recenta hotărâre a CC, de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a învăţământului. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală",
se arată într-un comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, scrie Mediafax.


Aceştia susţin că, privită simbolic, "o asemenea decizie împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din decembrie 1989 şi al cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie".

"Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le stăvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context, religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului", se mai arată în documentul citat.

Citeste si: Ce note au luat la BAC Dorian Popa, Bianca Drăgușanu, Alexandra Stan și Mihai Trăistariu. Vedetele din România care au picat examenul maturității- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Pfizer vrea să scoată un vaccin universal anti-COVID și începe testarea pe oameni!

Porțiunea „blestemată” de pe E85! Patru oameni au pierit într-un accident extrem de grav, chiar în locul în care Laura Stoica a murit în urmă cu 16 ani

Rusia, amenințări pe bandă rulantă după ce NATO a anunțat că își intensifică prezența în Europa de Est: „Va duce la măsuri din partea noastră drept răspuns”

3 zodii vor avea o zi specială din punct de vedere financiar. Celelalte zodii trebuie să aibă foarte mare grijă

Veste șoc despre Traian Băsescu! Judecătorii au decis. Lovitură totală pentru fostul președinte

Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”

Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies