
In articol:
În urmă cu câteva săptămâni, Renate Weber a fost revocată din funcție de către Parlament. Acum, Curtea Constituțională a României, la sesizarea Partidului Social Democrat, a declarat ca fiind neconstituțională această decizie. Renate Weber își va relua funcția după ce hotărârea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. Ludovic
Curtea Constituțională, despre revocarea lui Renate Weber
Judecătorii au explicat într-un comunicat de presă că decizia de revocare din funcția de Avocat al Poporului a fost bazată pe argumente generale și lipsite de claritate.
„În ședința din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.
Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9
Renate Weber [Sursa foto: MediaFax Foto]
Renate Weber își va putea relua funcția de îndată ce decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficia.
„Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147
Ludovic Orban, despre decizia CCR
Președintele Camerei Deputaților își susține în continuare părerea, aceea că Renate Weber nu ar trebui să mai ocupe funcția de Avocat al Poporului, însă spune că va respecta decizia CCR.
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
„Eu v-am spus, noi am avut argumente foarte solide, încălcări ale Constituţiei şi legislaţiei ţării, făcute de Avocatul Poporului. În baza acestor argumente am decis revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber. Iar eu v-am spus aşa, ca o propoziţie: Renate Weber a acţionat ca un avocat al PSD şi a pus în pericol viaţa şi sănătatea românilor.
Cu siguranţă va trebui să ţinem cont de decizia CCR, chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care nu au nici o legătură cu Constituţia. Depinde ce hotărăşte CCR. Nu pot să anticipez. Deci aşteptăm”, a declarat marți seară Ludovic Orban.
Întrebat dacă îşi menţine opinia că Renate Weber nu trebuie să mai ocupe această funcţie, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.