Renate Weber își reia funcția de Avocat al Poporului! CCR a declarat neconstituțională revocarea ei

Curtea Constituţională a României da un verdict în favoarea lui Renate Weber. Își poate relua funcția de Avocat al Popoprului.

Renate Weber
Renate Weber [Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

În urmă cu câteva săptămâni, Renate Weber a fost revocată din funcție de către Parlament. Acum, Curtea Constituțională a României, la sesizarea Partidului Social Democrat, a declarat ca fiind neconstituțională această decizie. Renate Weber își va relua funcția după ce hotărârea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. Ludovic

Orban, președintele Camerei Deputaților, a spus că va ține cont de decizia CCR.

Curtea Constituțională, despre revocarea lui Renate Weber 

Judecătorii au explicat într-un comunicat de presă că decizia de revocare din funcția de Avocat al Poporului a fost bazată pe argumente generale și lipsite de claritate. 

Citeste si: Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României. Jurista contestă revocarea din funcția de Avocat al Poporului

„În ședința din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează

cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9

alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Renate Weber
Renate Weber [Sursa foto: MediaFax Foto]

Renate Weber își va putea relua funcția de îndată ce decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficia. 

„Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019”, potrivit comunicatului CCR.

Ludovic Orban, despre decizia CCR

Președintele Camerei Deputaților își susține în continuare părerea, aceea că Renate Weber nu ar trebui să mai ocupe funcția de Avocat al Poporului, însă spune că va respecta decizia CCR. 

Citeste si: Renate Weber, revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului! „Nu am găsit nici măcar un articol din Constituţie care să justifice revocarea”

„Eu v-am spus, noi am avut argumente foarte solide, încălcări ale Constituţiei şi legislaţiei ţării, făcute de Avocatul Poporului. În baza acestor argumente am decis revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber. Iar eu v-am spus aşa, ca o propoziţie: Renate Weber a acţionat ca un avocat al PSD şi a pus în pericol viaţa şi sănătatea românilor.

Cu  siguranţă va trebui să ţinem cont de decizia CCR, chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care nu au nici o legătură cu Constituţia. Depinde ce hotărăşte CCR. Nu pot să anticipez. Deci aşteptăm”, a declarat marți seară Ludovic Orban. 

Întrebat dacă îşi menţine opinia că Renate Weber nu trebuie să mai ocupe această funcţie, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce avere are Renate Weber, noul Avocat al Poporului! Vezi cum a ajuns să încaseze venituri uriaşe!

Victor Ciorbea are datorii de peste un milion de euro! El şi soţia le pot plăti din pensiile uriaşe, care le aduc aproape 80.000 de euro pe an!

Ce pensie va primi un magistrat în 2021, dacă impozitul va ajunge la 85%

Horoscop 4 Decembrie 2021: astăzi, ești hotărât: totul sau nimic

Se dau bani în plus la salariu! Ministrul de Finanțe tocmai a făcut anunțul. Cine va primi banii

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Atenție, nu dăruiți aceste lucruri de Moș Nicolae. Aduc ghinion!

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies