Reteta cu care iti vei da gata invitatii la masa: rata cu portocale la cuptor!

novalue

Distribuie pe:

fara descriereUn preparat dificil la prima vedere, insa daca stai sa-l iei pas cu pas, e chiar usor si vei ajunge sa-ti impresionezi cu adevarat toti prietenii.

 

Ingrediente pentru 4 portii:
o rata intreaga
1 lingura de sare grunjoasa
1 lingurita de coriandru boabe
½ lingurita de chimion
1 lingurita de piper negru
1 portocala decojita
4 firicele de cimbru proaspat
1 lingurita de maghiran
½ legatura de patrunjel
1 ceapa
2 morcovi
2 buc de pastarnac
2 cartofi
1 gulie
1 telina mai mica
cateva rondele de dovleac
150 ml de vin alb
120 ml de stock de pui sau supa concentrata de pui
Pentru sosul de portocale:
sucul de la 2 portocale
70 g zahar
2 linguri de otet din vin alb
1 varf de cutit de sare
2 linguri din grasimea ce se va scurge de la rata
100 ml stock sau supa concentrata de pui
1 lingurita de coaja de portocala
1 lingura de unt la temperatura camerei
1 lingura faina

mod de preparare

Amesteca sarea, boabele de coriandru, chimionul si piperul. Tapeteaza rata cu cateva servetele si maseaz-o cu condimentele. Taie ceapa si jumatatea de portocala bucati mai mari. Adauga in interiorul ratei jumatatea de portocala si 4 bucati de ceapa, impreuna cu cimbrul, maghiranul si patrunjelul. Amesteca sucul de la cealalta jumatate de portocala cu vinul si stock-ul si pune-l pe foc sa se reduca; Taie cartofii, morcovii, bucatile de pastarnac, dovleacul, gulia si telina si amesteca-le cu bucatile de ceapa, sosul redus din tigaie si putin ulei de masline; Pune-le apoi intr-o tava ; Pune rata deasupra si completeaza cu 2-3 polonice de stock sau supa concentrata de pui.

Introdu tava in cuptorul incins in prealabil, la 130 de grade pentru 4 ore; Din cand in cand mai amesteca in radacinoase pentru o coacere uniforma; Scoate tava din cuptor, creste temperatura la 180 – 190 de grade si muta gratarul putin mai sus; Introdu rata inapoi in cuptor. Daca ai un cuptor performant, activeaza functia grill pentru a rumeni rata; Daca nu, nu-i absolut nicio problema – va dura putin mai mult, dar vei obtine acelasi rezultat; Scoate rata pe un tocator si las-o sa se odihneasca cca 15 min; Pune zaharul intr-o craticioara, la foc mediu si lasa-l sa se topeasca usor intr-un caramel auriu, amestecandu-l constant cu o furculita;



Adauga sucul de portocale, otetul si sarea, da focul mai mic si amesteca in continuare, insa cu mare grija – caramelul este foarte fierbinte. Adu focul la minimum si lasa sa fiarba usor pana ce zaharul este in totalitate dizolvat. Adauga apoi 2 linguri din grasimea pe care rata a lasat-o in tava si 100 ml de stock sau supa concentrata de pui; Curata coaja de portocala de toate partile albe, caci acelea sunt amarui; Toac-o marunt si adaug-o peste sos – las-o acolo cateva minute pentru a fierbe; Pune untul intr-o craticioara la foc mic si amesteca-l cu faina. De indata ce le-ai incorporat bine, pune-l peste sosul din craticioara si amesteca energic cu un tel, la foc foarte mic pana ce sosul s-a ingrosat. Dureaza foarte putin. Serveste apoi acest sos cu rata si garnitura de radacinoase coapte.



 

sursa


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate