Rețetă de cozonac delicios cu aluat opărit

Iată cea mai simplă și gustoasă rețetă de cozonac opărit, care rămâne pufos și gustos, exact cum îl făcea bunica.

Distribuie pe:

Autor: Ioana Nicoleta

Iată cea mai simplă și gustoasă rețetă de cozonac opărit, care rămâne pufos și gustos, exact cum îl făcea bunica.

A venit toamna deja, iar cum bine știm cu toții, nimic nu ne prinde mai bine în anotimpul rece decât un cozonac cald, alături de o ceașcă de ciocolată caldă, exact cum făcea bunica.


In articol:

Deși pare extrem de greu de imaginat că vom putea face chiar noi un cozonac ca al bunicii, cu această rețetă succesul este garantat! 

Timul de preparare este de o oră, gătirea o oră și zece minute, astfel că în două ore și 10 minute totul este gata.

Citeste si: Prognoza meteo pentru următoarele ore. 11 județe sunt cuprinse de furia naturii - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Lista de ingrediente este următoarea:

  • 250 g zahar
  • 1 kg faina Grania pentru cozonac
  • 450 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • sare

Separat, ingredientele necesare pentru crema cozonacului sunt:

  • 250 g rahat
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g nuca macinata
  • 30 g cacao
  • 4 albusuri

Prepararea cozonacului cu aluat opărit

Despre cozonacul moldovenesc cu aluat opărit se cunoaște fapatul că acesta ar rezista mai mult timp pufos. Dacă îl păstrăm înelit, într-un coș acoperit cu un prosop, la temperatura camerei, acesta se poate păstra chiar și 4-5 zile la fel de pufos ca atunci când a fost scos din cuptor!

Secretul acestui fel de cozonac se află în pregătirea făinii: primul pas este să dăm în clocot niște lapte, care este ulterior adăugat peste făină. Amestecum trebuie lăsat ulterior să se răcească, și pentru că dacă am adăuga drojdia peste licihidul fierbinte reacția acesteia va împiedica creșterea aluatului. În continuare, se frământă bine amestecul (după ce s-a răcit) si se adaugă, în cantități mici, grăsimea, uleiul și untul. și se lasă la dospit.

În acest punct, când aluatul este gata, tot ce a mai rămas este crema cozonacului, în care putem adăuga orice: nuci, rahat, nesquik, stafide, merișoare, sau orice alte fructe uscate.

 
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să faci ca să câștigi bani ușor

Se întâmplă de la 1 ianuarie 2021! LOVITURĂ cumplită pentru cei cu mașini pe motorină și pe benzină!

Suferi de COVID-19 sau de gripă? Iată cum îți dai seama: Fii atent la aceste indicii

Ce trebuie să faci ca să nu se înmoaie murăturile pentru iarnă

Rom Dictador - o bautura aparte pe care merita sa o incercati!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies