Reteta de galusti cu prune "a la Teo" - Uite cum le prepara vedeta: "Le fac in fiecare an, simplu si ieftin"

Teo Trandafir pregateste in fiecare toamna desertul preferat al copilariei, galusti cu prune.

Distribuie pe:

fara descriereEa le-a impartasit si fanilor sai reteta preferata si recunoaste ca nu se poate opri pana nu mananca 3 bucati, abia dupa ce s-au racit.

"Asa-i ca galustele cu prune erau unele dintre dulciurile pe care le mancati cel mai des si cu cea mai mare placere in copilarie? La mine asa a fost. Nu exista toamna fara o portie de galuste cu prune si nu exista nici acum. In fiecare an le fac, urmand reteta de galuste cu prune si gris a mamei mele. Ies foarte pufoase datorita grisului si atat de bune, incat eu ma opresc intotdeauna abia dupa a treia galusca. Pentru ca mie imi place mult de tot aluatul galustelor, le umplu cu jumatati de pruna destul de micute si mananc intotdeauna pruna inainte ca sa opresc ce-mi place la sfarsit, adica aluatul si pesmetul crocant. Am ramas cu obiceiul asta din copilarie" a scris Teo pe blogul sau.

Ingrediente – (12 galuste mari)

700 g cartofi albi fainosi
150 g faina
2 oua medii
50 g gris
1 varf cutit sare
180 g pesmet (pt tavalit)
cca 70 -75 g zahar (pt tavalit)
40 g unt (pt pesmet)
6 prune
2-3 linguri zahar (pt prune)

Mod de preparare
Pentru inceput, spalam prunele, le stergem si le taiem in jumatati. Le punem intr-o farfurie si le pudram cu 2-3 linguri de zahar.
Spalam cartofii si ii punem la fiert intregi, nu ii curatam si nici nu ii taiem.

Cat timp fierb cartofii, topim untul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam pesmetul. Il rumenim, pe foc mic, pentru cateva minute. Cand capata o culoare aurie, stingem focul si adaugam zaharul. Amestecam bine si il lasam sa se raceasca complet.

Curatam cartofii, apoi ii dam prin razatoarea cu gauri mici. Cand piureul obtinut ajunge la temperatura camerei, adaugam ouale, sarea, faina si grisul si amestecam. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.

Nu va sfatuiesc sa adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor fi tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extem de umed, mai putem adauga maxim 1 lingura cu faina si 1 lingura cu gris.

Umplem o oala cu apa si o punem la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba, adaugam 1 lingura cu ulei.

Cu mana usor umeda, rupem bucatele din aluat carora le vom da o forma aplatizata. Punem in centrul fiecareia cate o jumatate de pruna, apoi inchidem aluatul si ii dam o forma de galusca.

Punem galustele in oala, cate 3-4 deodata, si le fierbem pana cand se ridica singure la suprafata. Le scoatem cu o paleta cu gauri si le punem direct in tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite in crocantul pesmet.

fara descriere

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate