Rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr

Cum poți pregăti rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr?

Rețeta de gem de prune fără zahar
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Magiunul de prune fără zahăr se mai numește marmeladă și se pregătește după o rețetă veche de zeci de ani. Preparatul este preferat nu doar de români, ci și de austrieci, nemți, slovaci, cehi, unguri, sârbi și polonezi.

Rețeta de gem de prune fără zahar

Cuvântul  magiun  își are originile în limba turcă, însă cunoaște și alte denumiri precum lictar, silvoiz sau silvoița provenite din limba maghiară. De asemenea, magiunul poartă numele de povidlă, provenit de la austriacul powidl sau pegmez, denumire folosită în Banat ce provine din limba turcă. 

Citeste si: Rețeta pentru cele mai pufoase clătite. Secretul: un strop de bere!

Rețeta de gem de prune fără zahar

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Pentru rețeta de gem sau dulceață de prune se folosesc doar fructele, fără zahăr, conservanți sau alte adaosuri care alterează gustul natural al prunelor. Așadar, ingredientul principal și singurul care este utilizat sunt prunele.

Acestea trebuie să fie coapte și zemoase.

  1. Spală bine prunele și lasă-le la scurs. De preferat să folosești o sită de inox pentru a Evita oxidarea fructelor.
  2. După ce s-au scurs bine de apă, pune prunele într-o tigaie pe aragaz la foc mare pentru început, fără să amesteci prea des.
  3. După ce observi că amestecul se îngroașă, dă focul mai mic și cu o lingură de lemn vei amesteca cât de des poți, pentru a Evita prinderea magiunului de tigaie.
  4. Continuă să amesteci până când magiunul este destul de consistent. Cu cât magiunul tău este mai gros cu atât mai bine. În lipsa apei, magiunul nu va face floare și va ține chiar și 2 ani fără probleme.
  5. Borcanele sterilizate se vor umple cu magiunul ușor călduț și se vor închide ermetic cu capacele din dotare. Se învelesc apoi cu ștergare curate de bucătărie și cu o pătură, apoi se lasă pentru aproximativ 24 de ore să se răcorească încet. 

Câte calorii are gemul de prune

Dintr-o cantitate de 1,5 kg de prune, vei obține aproximativ 2 borcane de 320 ml cu magiun de prune. Timpul de preparare pentru acest magiun este unul relativ scurt și este raportat la soiul și cantitatea de prune folosite. 

Citeste si: Rețetă desert de cornulețe fragede cu smântână și unt

100 de grame de magiun are aproximativ 220 de calorii, ceea ce îl face un aliment ușor de integrat într-un regim de viață sănătos. Mai mult, având în vedere că este un produs fără zahăr, acesta poate fi consumat de către diabetici fără să le afecteze starea de sănătate.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

BACALAUREAT 2021. Subiecte și barem proba la alegere, profil real: Fizică, Chimie, Biologie, Anatomie sau Informatică, la BAC 2021

Premiile GOPO 2021. Cine sunt marii câștigători ai ediției din acest an. Lista completă

VIDEO | Imagini rare cu Ion Țiriac la plajă! Arată la 82 de ani de zici că are 52! E verde, se respectă și nu dă semne de bătrânețe! Deh, viață de milionar!

Horoscop Zilnic Miercuri 28 Iulie 2021: Săgetătorii sunt epicentrul unor tranzacţii şi proiecte mari, Berbecii emană foarte multă pozitivitate

Se taie pensiile! Lovitură pentru toată România. Va fi cumplit

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies