Stiri

Rețete de Paște. Cozonac fără frământare, pufos și gustos

Cozonacul și pasca reprezintă desertul clasic de pe masa de Paște. Iată o rețetă de cozonac fără frământare

Distribuie pe:

Autor: C.L.

Cozonacul este desertul meselor de sărbătoare din familie. Delicios, dar complicat de făcut, ar spune multe tinere, care susțin că doar mamele sau bunicile sunt în stare să frământe minute bune coca pentru cozonac.

Iată că, în ultimii ani, au apărut rețete inovatoare, care ajută tinerele gospodine și mai grăbite, să facă deliciosul cozonac fără să-l frământe.

Se spune că și cozonacul fără frământare este la fel de pufos și de gustos ca cel la care gospodinele de odinioară frământau și tot frământau.

 

Rețeta cozonacului care nu trebuie frământat

Ingrediente

- 1 kg făină

- 300 de grame zahăr

- 5 ouă

- jumătate pachet de unt (grăsime  80%)

- 200 de ml lapte

- 5 linguri ulei

- 4 linguri cacao

- 400 de grame nucă

- 1 esenţă de rom

- 2 portocale

- 42 de grame de drojdie proaspătă

- zahăr pudră (pentru pus deasupra)

Mod de preparare

Se pune făina într-un castron mai mare. Într-o ceșcuță se amestecă drojdia cu un pic de lapte cald și cu două linguri de zahăr. În mijlocul făinii se face o gaură, unde se pune acest amestec de drojdie. Se separă gălbenuşurile de albuşuri.

Citeste si: Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri de Florii! Ce nu trebuie să faci în ziua de sărbătoare

Citeste si: Rugăciunea din Postul Paștelui! Rostește-o zilnic pentru liniște sufletească

Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr peste făină. Se adaugă apoi restul laptelui (călduț), uleiul, untul topit (și el tot călduţ). Toate acestea se încorporează în făină și se amestecă până se obține un aluat elastic, dar nelipicios. Se acoperă coca astfel obținută cu o folie și se ține undeva, într-un loc cald, ferit de curent de aer rece. Se ține așa circa o oră.

În acest timp se pregătește umplutura pentru cozonac: zahărul rămas se bate bine cu albuşurile, se amestecă apoi cu cacao şi cu nuca.

După ce coca a crescut frumușel și și-a dublat volumul, se pot face cozonacii. Mai întâi se ung mâinile cu ulei, se împarte aluatul în patru părți, din care se fac niște mingiuțe.

Se ia o mingiuță, se întinde cu sucitorul, se întinde pe ea apoi și umplutura, se rulează apoi și se răsucește și se așază în forma de cozonac. Dacă forma este din aluminiu, se poate doar unge ușor, dacă se folosește cea clasică, aceasta trebuie tapetată (cu ulei si făină)

Citeste si: Paște 2019. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în 2019

În total, din această cantitate, ies patru cozonaci mici. După ce avem toți cei patru cozonaci în forme, se lasă la crescut tot circa o oră, înainte de a fi puși în cuptor. Înainte de a-i băga la copt, acesta se încinge bine, se ung cozonacii cu ou şi apoi, se așază la copt. Nu mai rămâne decât să așteptăm, între 40 și 50 de minute în funcție de puterea cuptorului și să ne lăsăm învăluiți în mireasma inconfundabilă a cozonacului copt. La final, se presară zahărul pudră.

Galerie foto