Revelionul pe stil vechi! Când se sărbătoreşte şi ce tradiţii şi obiceiuri sunt ţinute cu sfinţenie

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi, motiv pentru care Revelionul pe rit vechi este o sărbătoare extrem de importantă în calendar.

Autor: Calin Perian

Pentru cei care respectă calendarul gregorian, introdus de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, odatã cu Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, se încheie Sãrbãtorile de iarnã. Pentru cei care au rãmas însã la calendarul pe stilul vechi, calendarul iulian, în luna ianuarie se dă startul Sărbătorilor de iarnă.

Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc Anul Nou cu întârziere de două săptămâni, după calendarul iulian.

În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, sârbii, ucrainienii, ruşii şi lipoveni celebrează trecerea dintre an. În 2019, sărbătoarea va pica în noaptea de duminică spre luni.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi sau ajunul Sfântului Vasile. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele. Tot în această seară, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează ursul, calul sau capra. Aceste obiceiuri datează încă de pe vremea dacilor.
Sârbii obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie de Revelion, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul. În tradiţia populară se crede că dacă că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuarie cerul este senin, atunci anul va fi roditor.
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 Ianuarie, după calendarul Iulian.
Această sărbătoare este comemorată de credincioşii creştini de rit vechi, care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte. Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.
În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774, al ruşilor – de 8.914, al sârbilor – 22.518. Potrivit aceluiaşi recensământ efectuat în 2002, în România trăiesc 1.780 de armeni.
 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Abia acum s-a aflat! Un medic din Cluj a murit într-un accident cutremurător în ajun de Revelion

ŞOC! Borcea a închiriat un etaj întreg de Revelion! Pe cine a luat afaceristul alături de el la un hotel de patru stele din Poiana Braşov!

O adolescentă de 14 ani, violată de cinci tineri în vacanţa de Revelion

Persoane cu intenții rele intră fulgerător în viața Leilor, Vărsătorilor și a altor 3 zodii. Scorpionii își vor da seama că o persoană este doar pe interes

Șoc total în Ucraina! Și-a dat DEMISIA: Mă retrag din funcție

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Patrick Moratoglou, antrenorul Simonei Halep, scene incredibile: „Am lovit-o”

Doliu în sportul românesc! Un fost campion a fost găsit împușcat în cap, la Otopeni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies