Revin declarațiile pe propria răspundere și amenzile. Descarcă noul model

Ce măsuri rămân în vigoare! Anunțul făcut de Raed Arafat!

S-a prelungit starea de alertă
S-a prelungit starea de alertă[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Cristina Ionela

In articol:

Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul a impus unele măsuri de relaxare, printre care eliminarea restricţiei privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu sau de reşedinţă.

Citeste si: Starea de alertă va fi prelungită. Anunț făcut de Florin Cîțu

Începând cu data de 13 mai, starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Raed Arafat a precizat că sunt în discuție și o serie de relaxări, care vor fi anunțate în perioada următoare. Este luată în calcul participarea spectatorilor la concerte și competiţii sportive. Urmează să fie organizate evenimente-pilot, unde va  fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile. Va fi permis și accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

Raed Arafat
Raed Arafat[Sursa foto: Captură Video]

Citeste si: Pericol de incendiu pe o secție în care erau tratați bolnavi diagnosticați cu COVID-19! „A fost semnalat miros de fum”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarant, într-o conferință de presă, că Guvernul României a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, însă doar evenimente test sau pilot.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

„Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de

30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00- 5:00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;

este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a transmis Raed Arafat.

Până în 1 iunie, se vor mai face analize de către comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să fie implementate cu 1 iunie sau după. Urmează să se revină cu alte acte CNSU sau hotărâri de guvern, depinde despre ce măsuri vorbim”, a adăugat Raed Arafat.

Declarațiile pe propria răspundere

Începând de luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe timp de noapte- în intervalul orar 22:00-05:00. Persoanele care se deplasează în acest interval trebuie să aibă o declarație pe propria răspundere, în care să indice motivul deplasării. Sancțiunea care se aplică în cazul persoanelor care ies din casă în intervalul mentionat, fara declarative pe propria raspundere, este amenda. Conform Legii nr. 55/2020, amenzile pentru acest tip de abatere variază între între 500 și 2.500 lei. Completarea cu informații false a declarației pe propria răspundere poate aduce până la 2 ani de închisoare.

Câteva măsuri care rămân în vigoare

  1. Se menține coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale de către Direcția generală de poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție se realizează în condițiile art. 521 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare.
  2. Se menține obligativitatea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, și obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
  3. Se menține obligația furnizorilor de servicii sociale de tip rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.
  4. Se menține obligația desfășurării în regim permanent a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Rămâne obligativitatea purtării măștii în spațiile publice

  1. Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
  2. Se propune menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.
  3. Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.
  4. Se consideră necesară menținerea interdicțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit punctelor 10-25. 9.

Se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Toate măsurile ce reglementează starea de alertă le puteți consulta în documentul de AICI.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O tânără de 15 ani a dispărut fără urmă. Familia și poliția o caută cu disperare

Keo a fost operat de urgență. Primele declarații ale cântărețului despre starea sa de sănătate: "Am suferit o triplă intervenție chirurgicală"

Deputat USR-PLUS: ”Catedrala Mântuirii neamului să devină centru de vaccinare”

Horoscop IULIE 2021: o luna decisivă pentru Gemeni si incredibilă pentru Scorpioni

Vaccinare sau închisoare! Lovitură cruntă pentru cei care REFUZĂ vaccinarea. Cine a luat deja decizia

SCANDAL IMENS! Cine este femeia pentru care Laurențiu Reghecamf divorțează de Anamaria Prodan? Ea este motivul real al separării. Este BOMBA ANULUI

Dispar mașinile pe benzină și motorină! Lovitură cumplită de la Comisia Europeană

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies