Ritualul funerar și serviciile funerare București - ce s-a schimbat în vremurile moderne

Autor: Clara Ionescu

Sunt multe obiceiuri în privința înmormântărilor care s-au schimbat. Într-o notă comparativă cu ceea ce se întâmpla în alte timpuri putem spune că acum sunt cu mult simplificate unele obiceiuri, altele au dispărut complet sau s-au adaptat vremurilor actuale.

Dacă vă întrebați de ce există astfel de ritualuri, ei bine există această concepție bine înrădăcinată despre faptul că după moarte cei rămași tot ce mai pot face este să se ocupe de ultimele dorințele ale defunctului.

Unele obiceiuri erau menite și să îi apere pe cei rămași de spirite, dar și să ofere liniște celor trecuți în neființă.

Practici ciudate care nu mai sunt de actualitate

În comunitățile mici, rurale, se practica spălatul defunctului. Pe de-o parte nici nu exista o altfel de opțiune, pe de altă parte acest ritual era responsabilitatea comunității, pentru a pregăti defunctul de lungul său drum spre eternitate. Familia nu se putea ocupa, considerându-se că schimbarea ce vine odată cu moartea ar putea fi șocantă pentru cei dragi defunctului. Astfel, pentru a păstra amintirea acestuia așa cum îl știau toți în viață, era de preferat ca familia să nu participe în niciun fel la ritualul de îmbăiere și de îmbrăcare a defunctului.

Citeste si: Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

Acum nu se mai pune problema așa. Există servicii funerare non stop Bucuresti și indiferent de zi, de ora nopții când se întâmplă un eveniment nefericit de acest gen, serviciile funerare profesionale includ și pregătirea defunctului- preluare, îmbălsămare, îmbrăcare, depunere în sicriu și transport la locul indicat de familie, de obicei la capelă.

Privegherea ca o clacă era de asemenea un obicei cel puțin ciudat, dacă ne raportăm la vremurile de acum. Se considera că moartea nu trebuie să fie un eveniment trist. Astfel că cel puțin în cazul bătrânilor, privegherea însemna purtarea de măști, jocuri de societate practicate și nicidecum nu se auzeau bocitoare. Ba chiar se făceau glume și muzica ascultată de cei prezenți nu era una tristă. Explicația? Se consideră că veselia alungă spiritele rele și dă curaj defunctului să aibă un drum lin spre ceruri.

Ce se întâmplă acum? Ceva diferit în orice caz. Dincolo de credințele fiecăruia despre ce s-ar întâmpla, de fapt, în lumea de dincolo, la priveghere este păstrat un ton solemn.

Pregătirea sicriului din timpul vieții

Un alt obicei cel puțin ciudat sau chiar macabru care se practica în mod special la sate, din rațiuni practice, bătrânii obișnuiau să se îngrijească de pregătirea morții. Încă din timpul vieții își pregăteau sicriul, lăsându-l în pod până la finalizare. Imaginați-vă acest lucru raportat la vremurile de actualitate- de neconceput.

Pentru că serviciile funerare Bucuresti și nu numai în capitală sunt imediat disponibile, când se întâmplă evenimentul nefericit la un telefon distanță stau toate cele necesare. Puteți comanda imediat sicriu și alte accesorii funerare de care aveți nevoie.

De asemenea, ofertele celor din domeniu variază, astfel încât aveți și de unde să faceți comparația serviciilor. Cu stoc imediat disponibil, cei din domeniu sunt activi și răspund cererilor non stop.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

A murit după ce a mâncat o conservă de pește făcută în casă! Olteanul a trecut prin clipe grele înainte să-și da duhul

Accident cutremurător în Capitală! O tânără a fost spulberată chiar pe trecerea de pietoni: „A zburat 10 metri. A luat-o pe parbriz şi a căzut”

Nicușor Dan, invitație pentru bucureșteni: Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, începând cu finalul săptămânii până pe 16 octombrie

7 zodii vor trece peste orice problemă mâine. Vărsătorii vor trece peste problemele financiare

Veste cumplită despre Minodora! Abia acum s-a aflat: Din păcate este adevărat

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Cu cât au s-au mărit facturile românilor în anul 2021. Este cea mai mare dramatică creștere

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies