Rolul-cheie pe care Nicolae Ceaușescu l-a avut în conflictul dintre SUA și China. Ce implicații are acum în „meciul” pentru Taiwan? | EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro, ce rol a avut dictatorul în relațiile diplomatice dintre cele două țări și semnificația vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din Congresul American.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

China a dat startul celui mai mare exercițiu militar în mările din jurul Taiwanului după vizita lui Nancy Pelosi în Taipei, care a fost una scurtă, dar foarte controversată.

Mișcările de forțe chineze s-au întâmplat la doar 20 km de țărmul Taiwanului.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Nu este o vizită nevinovată.”

În replică la exercițiile militare, Taiwanul a acuzat China că vrea să răstoarne echilibrul politic din regiune. Mișcările de forțe nu sunt singurul răspuns al Beijingului. Acesta a blocat o parte din comerțul pe care-l face cu statul insular, pe care-l consideră rebel și pe care dorește să-l integreze în teritoriile sale.

Citeste si: "Doamne cat de bronzată ești!" Cum arată Andreea Mantea în costum de baie. Vedeta a făcut senzație pe rețelele de socializare- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Vizita lui Pelosi la Taipei, chiar dacă este una privată și nu una publică, este vizita unui înalt oficial american într-un teritoriu pe care Beijingul în revendică și pe care americanii îl

recunosc ca fiind teritoriu chinezesc. Este o semnificație politică foarte importantă și trebuie privită în contextul conflictului între superputeri. Nu este o vizită nevinovată. Este o vizită plină de consecințe politice, pe care americanii și-au asumat-o și pe care, altădată, n-au făcut-o. Este un răspuns la politica agresivă a Chinei în Asia. Beijingul nu va putea să nu răspundă.(...) Taiwanul, pe de o parte, aparține Chinei, pe de altă parte, are un regim democratic.
Orice anexare violentă a insulei împotriva voinței populației respective nu este acceptabilă.(...) Miza, până la urmă, este rolul Statelor Unite în regiune.(...) Scenariul Hong Kong este inacceptabil pentru că s-a dovedit a fi falimentar. Britanicii nu au luat suficiente măsuri de precauție și, în două decenii, Hong Kong-ul a devenit o provincie autoritară, în care autonomia este doar o aparență, dar în care se desfășoară, în continuare, afaceri cu occidentalii”
, a subliniat Cristian Pîrvulescu în interviul exclusiv acordat redacției WOWbiz.ro.

Citeste si: China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie?| EXCLUSVI

Cristian Pîrvulescu: „Nicolae Ceaușescu a facilitat legătura dintre Republica Populară Chineză și administrația de la Washington, în reluarea relațiilor diplomatice.”

China amenință că vizita unei senatoare americane în Taiwan va avea consecințe. Va aprinde SUA fitilul în acest conflict rece

Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA

[Sursa foto: Captură TV]

Planul pus în acțiune de China după vizita lui Nancy Pelosu este deja comparat cu „Criza strâmtorii Taiwanului” din 1996, când China a blocat traficul naval și aerian în șase zone din jurul Taiwanului, doar că, de data aceasta, zonele blocate sunt în apele statului insular. Ministrul Apărării din Taiwan a acuzat deja încălcarea Convenției Națiunilor Unite. Cristian Pîrvulescu a amintit faptul că Taiwan, de fapt, aparține, cel puțin istoric, Chinei, așa cum era valabil în momentul în care China a devenit, oficial, Republica Populară Chineză, cu regim comunist. Conflictul Chinei cu SUA a existat încă de atunci și dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost implicat în tratativele dintre cele două părți.

„Nu este situația Rusiei, care revendică un teritoriu care, internațional, nu-i aparține. Revendică un teritoriu care-i aparține din momentul în care Republica Populară Chineză a fost recunoscută ca membru al Națiunilor Unite și a intrat în locul Republicii Chineze în consiliul de securitate. Nicolae Ceaușescu a avut un rol în momentul acela, facilitând legătura dintre Republica Populară Chineză și administrația de la Washington, în reluarea relațiilor diplomatice. De altfel, primul ambasador al Statelor Unite la Beijing a fost George Bush tatăl, viitor vicepreședinte și președinte”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie? | EXCLUSV

Beijing amenință cu războiul! Decizia luată de SUA, în plin conflict: „Armata chineză nu ar ezita niciun moment”

„Atac cu rachete chinezești asupra orașului” O televiziune din Taiwan a anunțat începerea războiului! Care este, de fapt, adevărul

Horoscop Marți 16 August 2022. Pentru zodia Rac apar noi oportunități în plan profesional

L-AU UCIS chiar acum! Este cutremur total la KIEV

Ce se mănâncă de Sfânta Maria, în data de 15 august

Vladimir Putin știe că a făcut o greșeală fatală. Fostul comandat al NATO: Nu va recunoaște niciodată acest lucru

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies