
In articol:
- Cardurile sociale, împiedicate de birocrația din România?!
- Ce probleme pot pune voucherele pentru energie beneficiarilor
- De ce există riscul acestor întârzieri
Tichetele sociale se vor acorda și anul acesta, prima tranșă din bani va ajunge la români începând de la finalul lunii februarie. Inițial, s-a precizat că sumele vor fi livrate în luna martie.
Începând cu data de 20 februarie se va începe și distribuirea voucherelor pentru energie electrică. Pe care cetățenii le vor primi în două tranșe, următoarea sumă de bani urmând să fie livrată în septembrie. În 2023, ajutoarele pentru români par să întârzie, iar jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a afla dacă există motive reale de îngrijorare.
Cardurile sociale, împiedicate de birocrația din România?!
În exclusivitate pentru WOWbiz.ro, Adrian Negrescu a explicat cât de dificil de implementat este această metodă cu carduri și vouchere trimise direct la adresa beneficiarului, față de metodele deja folosite de primării și casele de pensii, prin care se acordau până acum ajutoarele.
Totodată, el atrage atenția asupra faptului că instituțiile aveau deja un mecanism foarte bine pus la punct pentru ajutoare, însă autoritățile au preferat metoda cardurilor de plastic.
"Cardurile de energie, cele de ,,sărac’’, toată această cuponiadă nu reprezintă altceva decât o demonstrație de birocrație românească dusă la extrem.
În realitate, existau mecanisme mult mai simple și mai ușor de folosit, aflate deja la îndemâna autorităților, pentru ca ajutoarele să își atingă scopul – să ajungă la persoanele vizate.
Primăriile acordă deja de ani de zile ajutoare pentru încălzire, casele de pensii au deja un mecanism bine pus la punct prin care pot livra sume de bani către beneficiari, există o mulțime de instituții care puteau simplifica acest proces.
Noi am ales, parcă înadins, calea cea mai birocratică, cu carduri de plastic și vouchere transmise pe bandă rulată la adrese care, de multe ori, nu sunt de actualitate, cu costuri uriașe și multe semne de întrebare legate de modul în care au fost asumate.
Știați, de exemplu, că firmele care au emis cardurile de sărac folosesc propriile platforme web pentru a gestiona relația cu acești beneficiari? Le-am trimis, practic, gratuit, o bază de date cu câteva milioane de români și pe care îi condiționăm să folosească ajutoarele doar în limitele cardurilor prevăzute de înțelegerile providerilor cu rețelele de magazine", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Carduri sociale
Ce probleme pot pune voucherele pentru energie beneficiarilor
În mediul rural pot apărea o serie de dificultăți în ceea ce privește utilizarea voucherelor pentru energie. Adrian Negrescu atrage atenția asupra vânzătorilor de leme care umblă din poartă în poartă. Aceștia nu vor aștepta niciodată banii din partea poștei pentru lemnele livrate beneficiarilor.
Totodată, sistemul pentru eliberarea acestor vouchere este greoi și la oraș, având în vedere birocrația prin care locatarii de la bloc trec pentru a obține sumele necesare la plata facturilor.
"Cardurile de energie reprezintă, din punctul meu de vedere, o culme a birocrației statului român, o dovadă a faptului că decidenții habar nu au de eforturile logistice necesare. De la adeverința de datorii de la asociație la prelucrarea dosarelor de către poștași, întregul sistem imaginat de autorități este unul înfiorător de birocratic și parcă înadins făcut ca beneficiarii să nu ajungă la liman.
Vă dau un exemplu simplu din mediul rural. Cine oare din cei care vând lemne oamenilor, la poartă, va aștepta ca beneficiarul să îi facă plata, prin intermediul Poștei, prin mandat poștal? Va emite o factură? Va preda lemnele și apoi va aștepta să își primească banii, probabil când funcționarii Poștei vor ajunge la el? Un mecanism înfiorător de birocratic și prea puțin ancorat în realitate", a mai precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Vouchere pentru energie
De ce există riscul acestor întârzieri
Având în vedere dificultatea prin care se realizează acest proces, Adrian Negrescu este de părere că nu este exclus ca banii pentru energie să ajungă extrem de târziu la beneficiari, poate prea târziu, când va trece frigul și nu vor mai fi necesari la plata facturilor la gaze.
"De la o idee discutabilă – de ce să ajuți pe unii cetățeni și pe alții nu, de ce să iei din banii publici bani pentru a plăti facturile la utilități a unora, indiferent de condiția lor materială – la implementarea ei, nu mă aștept ca numărul beneficiarilor reali să nici măcar jumătate din cei înscriși pe liste.
În loc să simplificăm lucrurile, să ofere aceleași reguli și facilități pentru toți cetățenii țării, autoritățile s-au înscris într-un concurs de populism ieftin, birocratic și ineficient. Nu este exclus ca mulți dintre beneficiari să își primească banii pentru ,,încălzire’’ la primăvară sau la vară. Prea târziu", a mai afirmat Adrian Negrescu.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!