
In articol:
- CEPC: ”Nu există dovezi de transmitere la manipularea corpurilor persoanelor decedate”
- Harababură în România cu înmormântările
E scandal în toată regula după ce autoritățile române și-a dat seama că nu există nici un motiv pentru care morții de COVID-19 ar trebui sigilați. Mai mult, Centrul European pentru Perevnirea și Controlul Bolilor, o agenție a Uniunii Europene, a anunțat că șansele de contaminare în cazul persoanelor decedate sunt foarte mici, cam 1 la 10.000
de cazuri.CEPC: ”Nu există dovezi de transmitere la manipularea corpurilor persoanelor decedate”
"Riscuri specifice asociate cu manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a infecției cu virusul SARSCoV-2 suspectată sau confirmată.
Până în prezent nu există dovezi de transmitere a SARS-CoV-2 prin manipularea corpurilor persoanelor decedate.
Riscul potențial de transmitere asociat cu manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 suspectată sau confirmată se consideră a fi redus și poate fi asociat cu:
- contactul direct cu rămășițe umane sau cu lichide corporale în care este prezent virusul;
- contactul direct cu vectori neanimați contaminați.
Întrucât SARS-CoV-2 viabil poate persista pe suprafețe câteva zile [7], există posibilitatea ca virusul să persiste și pe corpurile persoanelor decedate. Prin urmare, pentru cei care nu poartă echipament individual de protecție (EIP), contactul inutil cu cadavrele trebuie redus la minimum. Cei care vin în contact direct cu persoane decedate ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 (atât suspectată, cât și confirmată) trebuie să se protejeze împotriva expunerii la lichide corporale infectate, la obiecte contaminate sau la alte suprafețe contaminate din mediu prin purtarea de EIP corespunzător. Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă.
Citeste si: Motivul șocant pentru care medicul din Timișoara și-a pus capăt zilelelor! Ce s-ar fi întâmplat cu tânărul
În timpul manipulării standard, riscul asociat cu transmiterea prin picături sau aerosoli din căile respiratorii ale decedatului se consideră a fi redus. În schimb, procedurile generatoare de aerosoli sau procedurile care pot genera stropi în cursul necropsiilor comportă un risc mai mare și necesită EIP corespunzător [de exemplu, protecție pentru ochi și măști de protecție respiratorie cu filtru (FFP) din clasa 2 sau 3 (FFP2, FFP3)]", se arată într-un document al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul bolilor citat de stiripesurse.ro. Practic, CEPC susține că riscuri legate de contaminarea cu COVID-19 de la persoanele decedate pot exista în special în cazul autopsiei dar nu face referire și la eventualul pericol de transmitere în cazul înmormântărilor.
Harababură în România cu înmormântările
În România, pacienții care au suferit de COVID-19 nu sunt autopsiați (decât în situații excepționale), iar trupurile lor goale sunt introduse în saci de plastic sigilați. Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, a declarat că nu are cunoștințe de reglementări legate de acest tip de restricții la înmormântările bolnavilor de COVID-19, după care a revenit asupra declarației și a recunoscut că există un astfel de ordin semnat de fostul ministru, Nelu Tătaru.