Românii plecați în Germania pentru un trai mai bun sunt munciți până la epuizare: „Suntem ca sclavii”

Apar noi mărturii ale românilor care au plecat în Germania după un trai mai bun, numai că s-au lovit de-o altă realitate.

Românii plecați în Germania sunt munciți până la epuizare
Românii plecați în Germania sunt munciți până la epuizare

Românii plecați în Germania sunt munciți până la epuizare
Românii plecați în Germania sunt munciți până la epuizare

Fără contracte semnate, așa cum singuri recunosc că au început munca, cei care culeg sparanghel se simt păcăliți și spun că sunt tratați ca sclavii.

"Dormim îngrămădiți, n-avem căldură și nici plata nu e cea promisă", strigă tot mai mulți. În tot acest timp, semenii rămași în țară continuă să umple avioanele care vin să-i ia.

Citeste si: Disperarea românilor plecați la cules de sparanghel în Germania. „Avem niște condiții inumane”

Toate cele trei aeronave care au decolat de pe Aeroportul Internațional Sibiu au fost pline cu sezonieri și au avut ca destinație Germania. Viitorii muncitori de pe plantanțiile de căpșuni și sparanghel spun că știu la ce se-așteaptă:

Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

”În România ce să facem, doamnă, să stăm pe 10 milioane pe lună, nici ăia? Și pe criza asta care este acum, nici locuri de muncă nu sunt. Ne dăm în cap”.

Citeste si: VIDEO| Români, spre fermele din Vest: ”Câștigăm bani mai buni ca-n România”

În multe alte cazuri, socoteala de-acasă este pecetluită doar verbal cu angajatorul, iar la destinație, în fermele agricole, românii descoperă că nimic din ce au discutat nu se respectă. Furioși, culegătorii care n-au semnat contracte cu clauze clare, spun că muncesc pe brânci în condiții umilitoare: ”Suntem tratați ca niște sclavi. Mai rău ca sclavii, numai că nu suntem biciuiți, numai că în rest mai rău ca sclavii suntem”.”Dormim 4 într-o cameră, suntem amestecați, nu avem căldură, nu m-am spălat pe păr de când am venit, de sâmbătă... Sunt 4 paturi îngrămădite, suntem îngrămădiți”.

”Nu ne place mâncarea. Nici la porci nu poți să o dai!”

Mai mult, spun că nici banii nu vin, așa cum se-așteptau. În loc să câștige 13 euro, pe ora de muncă, au aflat, odată ajunși în fermă, că vor încasa plata, pe kilogram.
Numai că recolta e săracă și la fel, câștigul:

”Câmpurile nu au sparanghel și nu putem să ne facem norma. Eu am făcut 30 de kilograme de azi-dimineață și sunt rupt de cât am tras”.

Cei mai mulți dintre românii aflați la cules de legume peste hotare au găsit anunțurile de angajare pe internet și s-au grăbit să plece fără să semneze contracte sau măcar să le citească cu atenție. Fără acte-n regulă, munca în agricultură pe vreme de pandemie te poate expune unui risc uriaș, spune Atilla Balint, agricultor în Italia: „Care sunt dezavantajele muncii la negru? Se poate face tot ce vrei dacă lucrezi la negru aici, dar nu ești în regulă, nu ai doctor... Dacă se întâmplă ceva, nu e posibil să procedezi așa. Dacă nu ești în regulă, e foarte greu”.

Citeste si: Veste uriașă pentru români! Salariul poate fi cumulat cu indemnizația de șomaj tehnic. Ce condiții trebuie îndeplinite

În Italia, ar fi trebuit să ajungă zilele acestea, aproximativ 100 000 de români, care au rămas însă acasă, fie de teama pandemiei, fie din pricina restricțiilor care le îngreunează deplasarea. Deocamdată, România și Italia încă nu au semnat un acord pentru crearea coridoarelor verzi care ar permite accesul semenilor noștri.

”La noi, n-ar fi români noi, poate 5% să fie noi, care n-au fost plecați prin Italia, dar 90% ar fi românii noștri care au rămas acasă după ce au plecat de sărbători și n-au mai putut să intre. Aici ar fi o problemă”, spune Valentin Sânzianu, sindicalist.

Acordul între cele două state se află, deocamdată, la nivel de discuție.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tragedie fără margini. Cântăreața a fost găsită moartă în casă. Nu a putut suporta izolarea

Cum s-a tratat un medic român singur de coronavirus? A vindecat peste 400 de pacienți cu aceeași rețetă: „Tratamentul prescris de mine este cel mai bun”

Adrian Streinu Cercel, prima reacție după ce a fost demis de Nelu Tătaru: „Să se ducă toți în bula lor”

5 zodii vor începe săptămâna în forță. Sfaturi astrale pentru toate zodiile

Se dau bani mai mulţi la pensie! Primeşti şi 200 euro de la stat. Decizie oficială

Lora și Ionuț Ghenu au anulat nunta, după șapte ani de relație! Ce s-a întâmplat între cei doi

Prințul Charles, îngropat de un șeic. Cutremur la Casa Regală

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies