Românii sunt rugați să nu doneze plasmă după ce s-au imunizat anti-COVID. Medicul Radu Tîncu: „Poate să altereze răspunsul imunitar al acestuia”

Medicul Radu Tîncu îi îndemnă pe oameni să donze sânge înainte de imunizare!

Radu Tîncu
Radu Tîncu [Sursa foto: Captură YouTube]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Dacă pănă la apariția vaccinului românii vindecați de covid-19 erau îndemnați să doneze plasmă într-un număr cât mai mare, acum medicii le spun să fie atenți și să nu facă acest lucru dacă s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Conform medicului Radu Tîncu, de la Spitalul Floreasca din Capitală, o persoană imunizată, care alege să doneze sânge, poate să altereze răspunsul sistemului imunitar la vaccin. 

Ce spune medicul Radu Tîncu despe donarea de sânge, după vaccinarea anti-COVID 

Transfuzii de sânge, doar înainte de vaccinare.
Transfuzii de sânge, doar înainte de vaccinare. [Sursa foto: Pexels]

Încă nu există date clare conform căror un om vaccinar nu ar trebui să doneze sânge, însă medicul Radu Tîncu a vorbit despre o posibilă ineficiență a serului în cazul unei transfuzii de sânge. 

„Sunt mai multe lucruri pe care nu le cunoaștem. În primul rând care este momentul la care ar trebui aceștia să doneze plasă (o persoană vaccinată – n.r), care este conținutul de anticorpi pe care ar trebui să îl obțină după vaccin  pentru a dona plasmă. În plus de acest aspect, faptul că se realizează o preluare de produse sanguine la un pacient care a fost imunizat/vaccinat, poate să altereze răspunsul imunitar al acestuia și să facă imprevizibilă dezvoltarea imunității postvaccinare.

Neavând date științifice care să ateste acest lucru, orice manevră care explică imunitatea, cum este donarea de sânge, poate să creeze anumite perturbări ce pot să altereze capacitatea de a dezvolta anticorpi a unei persoane vaccinate”, a declarat Radu Țîncu pentru un post de televiziune. 

Donarea de plasmă este benefixă pentru donator.
Donarea de plasmă este benefixă pentru donator. [Sursa foto: Pexels]

Oamenii sunt îndemnați să doneze sânge înainte de imunizare 

Totodată, acesta îi îndemnă pe românii care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat anticorpi în urma îmbolnăvirii, să vină și să doneze sânge, însă fără să fie vaccinați, pentru că acest lucru poate face diferența între

viață și moarte pentru bolnabii de COVID-19 care se află în stare critică. 

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

De asemenea, acesta amintește și care sunt beneficiile donatorului de sânge și anume că se produc celule roșii noi și există riscuri mai mici de a dezvolta cheaguri de sânge. 

„Sunt mai multe beneficii, chiar și pentru donatori (dacă donează plasmă înainte să se vaccineze anti-Covis – n.r.) în comparație cu riscurile”,  a mai adăugat medicul. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească dnatorul.
Ce condiții trebuie să îndeplinească dnatorul. [Sursa foto: Pexels]

Condițiile de eligibilitate pentru donarea de sânge pentru pacienții cu COVID-19

Printr-un Ordin al Ministerului Sănătății, au fost stabilite condițiile în care trebuie să se încadreze o persoană pentru a fi eligibilă pentru donarea de plasmă. 

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

Citeste si: Bilanț coronavirus, 25 ianuarie 2021. Tot mai puține cazuri noi raportate

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Piersic își dezvăluie poziția cu privire la vaccinul anti-COVID: „Nu sunt adeptul teoriilor!”

Cine se va vaccina în cea de-a treia etapă de vaccinare?! Deținuții din închisoare, incluși și ei pe listă, înaintea populației generale

Măsuri de relaxare în Capitală. Restaurantele, barurile și cafenelele se redeschid

Horoscop Zilnic Marți 15 Iunie 2021: Berbecii trebuie să elimine anumite persoane din viața lor

Lovitură totală pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani. Guvernul pregătește bomba: Vor fi taxați

BOMBĂ în SHOWBIZ! Cine este tatăl copilului Andreei Mantea? S-a aflat adevărul! Nu este Cristi Mitrea!

Doliu uriaș în sport! O mare legendă a făcut infarct. S-a prăbușit pe teren. Corpul său nu a mai rezistat

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies