Romanul Vasile Goldis a prevazut necesitatea infiintarii Uniunii Europene inca de acum 100 de ani! Astazi, el a fost omagiat de catre Academia Romana!

Academia Romana a organizat azi, la Bucuresti, la initiativa Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie si in colaborare cu Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, sesiunea omagiala intitulata '150 de ani de la nasterea lui Vasile Goldis'.

Distribuie pe:

fara descriere

Sesiunea stiintifica dedicata personalitatii lui Vasile Goldis, cel dintai roman din Transilvania care a fost ales membru de onoare al Academiei Romane dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost coordonata de academicianul Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane. Spirit vizionar, omul politic Vasile Goldis a prevazut inca de acum un secol necesitatea infiintarii Statelor Unite ale Europei, actuala Uniune Europeana. Goldis, apreciat de oamenii de stat din Europa si Statele Unite ale Americii, concepea cooperarea intre diferite state realizandu-se pe cai multiple – politice, diplomatice, dar si economice, stiintifice si culturale.

Tot astazi a avut loc si lansarea volumului editat de Academia Romana, 'Vasile Goldis - 150 de ani de la nastere', scris de un colectiv de cadre didactice de la UVVG Arad, si a albumului 'Vasile Goldis si Marea Unire', apartinand lui Marius Grec si Virgiliu Jireghie, cadre didactice de la UVVG Arad.

'Vasile Goldis a fost un om politic european de mare anvergura, care a avut o influenta pozitiva asupra miscarii de idei contemporane. El a fost un reprezentant al sufletului romanesc, o voce distinct romaneasca in miscarea politica si de idei din Europa', a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele UVVG Arad.

La finalul sesiunii, Senatul Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' a conferit membrilor prezidiului Academiei Romane, precum si altor personalitati, brevetul si medalia jubiliara de aur 'Vasile Goldis, 150 de ani de la nastere'.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate