Rusalii 2021. Sărbătoarea Rusaliilor și Acatistul Pogorârii Sfântului Duh

Ce înseamnă sărbătoarea de Rusalii?

Sărbătoarea Rusaliilor și Acatistul Pogorârii Sfântului Duh
Sărbătoarea și Acatistul Pogorârii Sfântului Duh[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută și sub denumirea de sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli.

Sărbătoarea Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor se prăznuiește la 50 de zile de la Învierea Domnului, și este menționată în Noul Testament, în special în cartea Faptele Apostolilor.

Se spune că Duhul Sfânt S-a pogorât din cer ca un vuiet mare de vânt și S-a împărțit deasupra capului Sfinților Apostoli, în chip de limbi de foc. De asemenea, se face pomenire de ea și în canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Rusaliile este sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, căci în această zi, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, și astfel, au format cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim.

De Rusalii, se duc la biserici frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează și se împart credincioșilor, simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, Care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Citeste si: Rusalii duminică, 20 iunie 2021. Ce nume sunt sărbătorite de Rusalii și care sunt mai frumoase mesaje pe care le poţi trimite celor dragi

Sărbătoarea Rusaliilor și Acatistul Pogorârii Sfântului Duh

Acatistul Pogorârii Sfântului Duh 

Condac 1:

Veniți toți credincioșii să preaslăvim pogorârea Sfântului Duh. Cel Care din sânurile Tatalui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca și cu niște ape pămantul de cunoștința lui Dumnezeu și învrednicind de harul cel de viață făcător al învierii și de slava cea de sus pe cei ce aleargă la El întru curățire, sfințind și îndumnezeind pe cei ce strigă: Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și te sălașluiește întru noi!

Icos 1:

Îngerii cu fețe luminoase în ceruri neîncetat slavoslovesc pe Duhul cel Sfânt, după cuviința datorată Izvorului vieții și Luminii celei Nematerialnice. Dimpreuna cu ei Te preaslăvim și noi, Duhule Necuprins cu mintea, pentru milele Tale cele ascunse, și cu smerenie ne rugăm să fim adăpostiți sub adumbrirea Ta cea fericită: Vino, Lumină Adevărată, Duhovnicească bucurie; Vino, Nor Purtător de rouă și Negraită Frumusețe; Vino și primește ca pe un miros de bună mireasmă duhovnicească lauda noastră; Vino și dă-ne nouă să ne împărtășim de bucuria purcederii Tale; Vino și înveselește-ne cu îmbelșugarea darurilor Tale; Vino, Veșnicule Soare neapropiat și întru noi Îti fă locaș; Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și Te sălășluieste întru noi!

Citeste si: Rugăciunea copiilor pentru părinți. Este important să ne rugăm pentru cei care ne-au dat viaţă

Condac 2:

În chipul limbilor de foc, întru lumină și suflare de vânt de bucurie făcătoare, pogorându-Se Duhul cel Sfânt peste Apostoli și de văpaia lui fiind cuprinși, chemat-au pescarii întreaga lume la Biserica lui Hristos; necazuri și nevoi răbdând cu bucurie pe pământ și pe ape, de morțile cele cumplite nu se spăimântau, în tot pământul ieșind vestirea cântarii lor, celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia!

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendarul ortodox marți, 25 mai 2021. Creștinii ortodocși sărbătoresc A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Angela Rusu a născut! Primele imagini cu fetița: „Minunea noastră” FOTO

VIDEO | Miorița Videanu, cu sutienul desfăcut pe plajă! Cine e femeia care a pus mâna, în văzul tuturor, pe slipii soției fostului premier al României

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies