Rusalii 2021. Semnificaţia frunzelor de nuc care se sfinţesc în ziua Pogorârii Duhului Sfânt

Rusalii 2021. Semnificaţia frunzelor de nuc sfinţite la biserică în ziua Cincizecimii.

Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică
Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică în ziua Pogorârii Sfântului Duh.

Sărbătoarea Rusaliilor în 2021 se sărbătoreşte duminică, 20 iunie. Sărbătoarea Sfintei Treimi 2021 are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.

Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, care se va sărbători pe 20 iunie 2021, este un prilej deosebit pentru creştini să meargă la biserică cu frunze de tei sau nuc ca să fie sfinţite de către preot şi mai apoi să le ia acasă şi să le pună la loc de cinste.

Citeste si: Rusalii 2021. Ce este bine să dai de pomană de Pogorârea Sfântului Duh

Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică
Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică[Sursa foto: MediaFax Foto]

Frunzele de nuc care se sfinţesc la Rusalii reprezintă limbile ​de foc care s-au pogorât peste ucenici în ziua Cincizecimii.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Tradiția creștină a ales ramurile de tei și nuc deoarece acestea redau cel mai bine forma limbilor de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să bine-vestească Evanghelia Sa în toate limbile lumii, potrivit doxologia.ro.

În cadrul acestei slujbe sunt citite şapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor verzi de tei sau nuc, care se impart, apoi, credincioşilor şi care simbolizează darurile cele bogate ale Sfântului Duh.

Rânduiala de binecuvântare se încheie prin stropirea ramurilor cu aghiasmă mică în faţa Sfintelor Uşi, preotul rostind:

„Se binecuvântează ramurile acestea cu harul Preasfântului Duh și prin stropire cu această apă sfințită, în numele Tatălui și al Fiului şi al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Rusalii 2021. Cum se păstrează frunzele de nuc sfinţite la biserică

Creştinii obişnuiesc ca după slujba de Rusalii să vină acasă cu frunzele de tei sau de nuc pe care să le pună la uşi şi la porţi sau la icoane pentru protecţia şi sporul casei.

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021? Prima zi începe cu dezlegare la peşte

Frunzele de nuc sfinţite de Rusalii trebuiesc păstrate la loc de cinste, iar după ce se usucă nu se aruncă pur şi simplu la gunoi, ci se ard sau se îngroapă în pământ, pentru a se „întoarce” din nou în natură. În satul românesc, gospodarii păstrează ramurile chiar și după ce se usucă, împodobind cu ele nu doar uşile sau ferestrele caselor, ci și icoanele.

Rusalii 2021. Ce semnificaţie au frunzele de nuc care se sfinţesc la biserică

Rusalii 2021. Cea mai puternică rugăciune

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021? Acesta este cel mai scurt post din anul bisericesc

Zile libere 2021. Vezi care sunt sărbătorile legale din luna iunie

Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Horoscop Zilnic Miercuri 28 Iulie 2021: Săgetătorii sunt epicentrul unor tranzacţii şi proiecte mari, Berbecii emană foarte multă pozitivitate

China trimite o undă de șoc la nivel mondial! S-a aflat ce face, de fapt, guvernul de la Beijing. E vorba despre rachete nucleare

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

O nouă lovitură pentru Brigitte și Florin Pastramă. Nu se mai poate face nimic. Au anunțat chiar ei

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies