S-a ”trezit” reactorul nuclear de la Cernobîl? Prima reacție a oficialilor români: ”Poate exista o reacție de fisiune spontană”

Oficialii români au oferit primele reacții după ce în presa occidentală au apărut informații conform cărora reactorul nucleare de la Cernobîl s-ar fi reactivat.

cernobil
Așa arată Cernobîl astăzi
Autor: Radu Constantin

In articol:

Mai mulți oameni de știință susțin că reactorul nuclear de la Ceronbîl care a explodat pe 26 aprilie 1986 s-ar fi reactivat. Informațiile au apărut într-un articol din revista americană ”Science” și a stârnit deja îngrijorare în Europa, mai ales în zonele afectate de incidentul de acum 35 de ani. Conform relatărilor din respectiva publicație, reactorul pare să se fi reactivat și este ”precum jarul într-o

groapă pentru grătar”.

Specialiștii români: ”Nu avem informații oficiale”

Specialiștii români susțin însă că nu există nici o informare la nivel internațional în legătură cu o posibilă ”trezire” a reactorului de la Cernobîl. Ei exclud varianta producerii unei noi catastrofe nucleare precum cea din 1986.

„La CNCAN suntem în permanent contact cu Agenția Internațională (pentru Energie Atomică- n.r) de la Viena, inclusiv cu autoritățile din Ucraina. Aceste informații apărute în articol nu au fost transmise, deci nu sunt informații oficiale. Nu avem informații legate de (existența unor) îngrijorări.(...)

Citeste si: Nikolai Antoshkin, bărbatul care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl, a murit infectat cu virusul COVID-19

Emitere de radiații există în mod constant, practic din 1986 până în acest moment.

Este o emitere constantă de radiații de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, dar nu o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț”, a explicat Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

”Tehnic, nu există posibilitatea repetării accdentului din 1986”

„Există un sistem de monitorizare în ceea ce privește radiațiile de pe acest amplasament și încă o dată vă precizez că nu avem aceste informații de creștere a nivelului de neutroni sau a oricărui tip de radiații. (…)

Nu poate fi vorba de o reacție de fisiune întreținută în lanț.

Este probabil, cu o anumită probabilitate, să existe o reacție de fisiune spontană, adică emitere de neutroni. Asta presupune că nu ar exista o situație în care să se elibereze o cantitate în atmosferă care să fie răspândită pe distanțe lungi. După cum știm, zona Cernobîl, 30 de kilometri în jurul centralei, e o zonă de excludere, în care practic nu există așezări umane sau desfășurare de activități.

Citeste si: Alertă radioactivă. România, în pericol? Fumul toxic de la Cernobîl se extinde

Citeste si: Alertă radioactivă. România, în pericol? Fumul toxic de la Cernobîl se extinde

Din cunoștințele pe care le avem în acest moment, strict tehnic, nu există posibilitatea repetării accidentului din 1986 pe amplasamentul de la Cernobîl ”, a mai explicat oficialul roman.

Sursa: DIGI24.

 

 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Jurnalista Ioana Popescu s-a îmbolnăvit grav după Cernobîl! ”Cum să ai cancer de sân la 13 ani?”

Singurul copil care s-a născut după tragedia de la Cernobîl! Cum arată după ce a fost hrănit cu lapte iradiat

Drama inimaginabilă a actorului Vladimir Găitan! I-au murit 7 copii și a trăit coșmarul anchetelor Securității comuniste

Anamaria Prodan nu recunoaște divorțul de Laurențiu Reghecampf

Anunț bombă pentru care REFUZĂ să se vaccineze! Un medic din România a spus totul foarte clar

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

„Febra șoarecilor” cuprinde Europa. Molima poate provoca moartea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies