S-au împlinit 150 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga, „Voltaire al românilor”

Au trecut 150 de ani de la nașterea istoricului român, Nicolae Iorga.

S-au împlinit 150 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga, „Voltaire al românilor”
Nicolae Iorga[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

S-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga. A fost un istoric, critic literar, dramaturg, poet, profesor universitar și academician român. Acesta a scris 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. 

  

Nicolae Iorga, un copil minune

Nicolae Iorga s-a născut în Botoșani la 5 iunie 1871, iar tatăl său, Nicu Iorga, de meserie avocat și mama sa Zulnia erau ortodocși. Strămoșii lui Nicolae Iorga se pare că erau de origine aromână, veniți din zona Pindului, deși istoricul nu a fost destul de explicit cu această etnie.

Citeste si: S-au împlinit 141 de ani de la naşterea lui Tudor Arghezi, poetul secolului al XX-lea

În anul 1876, când Nicolae Iorga era un copil, moare tatăl său din cauze necunoscute, iar Nicolae și fratele său mai mic George rămân în grija mamei, care cu greu îşi câştiga existenţa, însă îi pregăteşte tenace pe amândoi pentru şcoală. Această pierdere este amintită în scrieri, unde este cuprins de imaginea pe care o avea despre copilăria sa.

În 1878, a fost admis la Școala Marghian Folescu, unde a excelat la mai multe materii, și astfel profesorii i-au permis la o vârsta fragedă să le predea colegilor istoria României.

Și-a format preferințele literare după ce a citit scrierile lui Mihail Kogălniceanu, opere care tratau regimul lui Napoleon Bonaparte și diferite publicații franceze precum romanele „Evenor et Leucippe” de Alphonse de Lamartine sau „Dramele Parisului” de Ponson du Terrail.

Gimnaziul și liceul l-a urmat la Colegiul Laurian din Botoșani, unde a obținut rezultate excelente, și, din anul 1883, a început să ofere meditații colegilor pentru a crește veniturile familiei. La vârsta de treisprezece ani, în timpul unei vizite la unchiul matern Emanuel „Manole” Arghiropol, și-a făcut debutul în presă în ziarul „Romanul”, unde publica anecdote și editoriale despre politica în Europa.

Anul 1886 a fost descris de Iorga ca fiind „catastrofa vieții mele de școlar în Botoșani”, deoarece a fost eliminat temporar pentru că nu salutase un profesor. În acel moment, alege să părăsească orașul și se înscrie la Colegiul Național din Iași, unde este admis, primind bursă și fiind lăudat de director, filologul Vasile Burlă.

La vârsta de șaptesprezece ani, Iorga devine mai rebel, iar în scurt timp promovează revista de extremă stânga „Viața Socială” și ține prelegeri despre „Capitalul . Acesta încalcă regulile pentru a doua oară și este suspendat, pierzând bursa, iar pentru a-și putea ajuta în continuare familia

cu bani se reapucă de dat meditații.

În 1888, Nicolae Iorga a intrat la Facultatea de Litere a Universității din Iași, iar mai târziu primește și o bursă. La finalul primului an, a primit o dispensă de la Ministerul Educației al Regatului României, care i-a permis să dea examenele de licență pe care le-a luat cu felicitări.

Disertație a fost despre literatura grecescă sub coordonarea profesorului A. D. Xenopol, care îl considera „o minune de om”, iar ziarele din acea vreme au scris despre el și lucrarea sa.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Iorga a fost onorat de facultate cu un banchet special, iar reprezentanți Ministerului Educației i-au propus un program sponsorizat de stat care le permitea celor cu rezultate excelente la învățătură să studieze în străinătate.

Citeste si: Cine a fost Mihail Sadoveanu. Viața și operele prozatorului român

A contibuit la „Junimea , iar în 1890, eseul lui despre poeta Veronica Micle a fost publicat în revista „Convorbiri Literare”. A început să publice din ce în ce mai mult ca jurnalist de opinie în publicații locale și naționale de mai multe orientări, și a debutat ca poet socialist în „Contemporanul  și critic în „Lupta și Literatură și Știință”.

După încercarea sa de a obține un post de profesor la Universitatea din Iași, acesta primește un post de profesor de latină la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, actualul Colegiu Național „Ion Luca Caragiale”. Timpul pe care l-a petrecut acolo i-a oferit ocazia să îi întâlnească pe scriitorii Caragiale și Alexandru Vlahuță, istoricii Hasdeu și Grigore Tocilescu și teoreticianul marxist Constantin Dobrogeanu-Gherea.

Studii în Franţa şi doctoratul în Germania

A studiat pentru în Franța, unde a urmat cursurile „École pratique des hautes études”, și a contribuit la „Encyclopédie française”. În timp ce se pregătea pentru a-și lua a doua diplomă, Iorga a devenit și mai interesat în filologie, învățând engleza, germană și bazele altor limbi germanice.  

Fiind nemulțumit de educația în Franța, Iorga și-a prezentat disertația și, în 1893, a plecat în Imperiul German, pentru a se înscrie la programul de doctorat al Universității din Berlin. Lucrarea sa despre Thomas III Marquis de Saluces nu a fost primită,iar ca alternativă, i s-a permis să-și dea doctoratul la Universitatea din Leipzig.  

Și-a petrecut timpul chestionând surse istorice din arhivele din Berlin, Leipzig și Dresden, iar între 1890 și sfârșitul lui 1893, a publicat trei scrieri: debutul în poezie, primul volum al seriei „Schițe din literatura română” și lucrarea din Leipzig.

În timpul rămas în străinătate, s-a împrietenit și a colaborat cu istorici din mai multe țări europene precum editori ai „Revue de l'Orient Latin” și Frantz Funck-Brentano, alături de care a publicat în „Revue Critique”.

În octombrie 1894, Iorga se întoarce în țară, iar în cele din urmă își stabilește reșendința în zona Grădinii Icoanei. În anul 1895, Iorga a început colaborarea cu cadrul universitar și agitatorul politic A.C. Cuza, alături de care a fondat grupul Alianței Antisemite Universale, făcând astfel primii pași în politica antisemită. În 1897, după ce a fost ales membru corespondent al Academiei, s-a întors în Italia și a cercetat mai multe documente în Regatul autonom Croația-Slavonia, la Dubrovnik.

A publicat mai multe cărți în 1899: Manuscrise din biblioteci străine, Documente românești din arhivele Bistriței și o carte în limba franceză despre cruciade, intitulată „Notes et extraits pour servir à l'histoire des croisades”.

Tot în 1899, Nicolae Iorga a contribuit pentru prima dată la ziarul bucureștean de limbă franceză „L’Indépendance Roumaine”, publicând articole polemice despre activitatea colegilor săi și provocând în consecință un lung scandal. Țintele articolelor erau adesea savanți mai bătrâni care, fiind susținători sau activiști ai Partidului Național Liberal, se opuneau Junimii și Partidului Conservator al lui Titu Maiorescu.

În 1900, a publicat articolele polemice în „Opinii sincere. Viața intelectuală a românilor în 1899” și „Opiniile pernicioase a unui rău patriot”. În 1903, Nicolae Iorga a devenit unul dintre conducătorii revistei Sămănătorul. Din acest moment s-a distanțat de influența lui Maiorescu, renunțând la Junimism și afiliindu-se unei curentelor etno-naționalist și neoromantic pe care le promova revista.

Nicolae Iorga a candidat la alegerile din 1905 și a câștigat un loc de deputat. A rămas independent până în 1906, când s-a alăturat Partidului Conservator, încercând pentru ultima oară să schimbe cursul Junimimii.

Iorga s-a despărțit în cele din urmă de Sămănătorul în 1906, punând bazele propriei publicații Neamul Românesc. În același an, Iorga a mers în Imperiul Otoman, unde a vizitat Istanbulul, și a publicat o altă colecție de volume precum „Contribuții la istoria literară”, „Neamul românesc în Ardeal și Țara Ungurească”, „Negoțul și meșteșugurile în trecutul românesc”.

Citeste si: Care sunt marii scriitori români care și-au înșelat soțiile și au avut o groază de amante

Un moment de cotitură în cariera politică a lui Iorga a avut loc în timpul Răscoalei Țărănești din 1907, iar  după ce și-a manifestat dorința de a deveni profesor al Universității din Iași, dar nu a reușit, a decis, în 1908, să se mute din centrele urbane la o vilă din orașul Vălenii de Munte. Odată stabilit, a fondat o școală de vară, propria editură, o tipografie și suplimentul literar al Neamului Românesc, dar și un azil condus de scriitorul Constanța Marino-Moscu. În același an a publicat încă 25 de lucrări, printre care volumul introductiv în limba germană „Istoria Imperiului Otoman”, „Istoria bisericii românești”, și o antologie despre romantismul român.

A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial, datorită susținerii cauzei românilor din Austro-Ungaria și a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României, a stârnit controverse datorită retoricii antisemite și a fost adversar al Partidului Național Liberal și al Partidului Național Român.

S-a opus grupării fasciste Garda de Fier și, după o perioadă de cumpănire, s-a hotărât să îl susțină pe rivalul acesteia, Regele Carol al II-lea. Pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii, Corneliu Zelea Codreanu, Iorga și-a atras antipatia legionarilor.

La vârsta de 69 de ani, în după-amiaza zilei de 27 noiembrie, a fost ucis fiind împușcat de nouă ori. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă. Trupul lui Nicolae Iorga a fost îngropat la cimitirul Bellu din București.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Elena Matei de la Chefi la cuțite 2021 are o poveste dramatică de viață. Ce a dezvăluit finalista sezonului 9: „A fost un șoc!”

Andreea de la Mireasa sezon 2 ar fi fost abuzată de Alexandru! A băgat divorț și face acuzații grave: „Mă bătea cu pumnii în cap până la leșin. Duminică m-a bătut ultima dată”

Gabriela Firea, acuzații grave la adresa lui Liviu Dragnea în emisiunea lui Denise Rifai! "V-a amenințat Liviu Dragnea cu moartea?" ”M-a amenințat!...”

Smiley și Gina și-au botezat fiica în urmă cu două zile

SE DAU 1.000 de euro pe lună! Nu ai nevoie de facultate

SCANDAL IMENS! Cine este femeia pentru care Laurențiu Reghecamf divorțează de Anamaria Prodan? Ea este motivul real al separării. Este BOMBA ANULUI

Ce au descoperit în creierul morților de Covid?! E halucinant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies