Sâmbăta lui Lazăr 2021. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri la sărbătoarea "Moşilor de Florii"

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri cu o zi înainte de Duminica Floriilor.

Sâmbăta lui Lazăr 2021
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sâmbăta lui Lazăr 2021.

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în sâmbăta morţilor. Sărbătoarea mai este numită şi "Moşii de Florii".

Sâmbăta lui Lazăr sau "Moşii de Florii" sunt celebraţi pe 24 aprilie 2021. În toate bisericile din ţară se fac slujbe de pomenire a celor adormiţi.

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Tradiţii la sărbătoarea "Moşilor de Florii" 

Sâmbăta lui Lazăr se celebrează ultima sâmbătă dinaintea Săptămânii Patimilor şi cu o zi înainte de Florii. În tradiţia populară, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii sau Sâmbăta Morţilor. În Sâmbăta lui Lazăr, tradiţia spune că gospodinele trebuie să facă plăcinte şi să le dea de pomană.

Citeste si: Sâmbăta lui Lazăr 2021. Pomenirea Morţilor sau Moşii de Florii

În satele din sudul ţării se practică mersul cu vaiul, ​care inițial a fost un imn religios.

Tradiția spune că fete împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

Tot în Sâmbăta lui Lazăr, fetele îşi pun flori în cap şi cântă despre moartea nefericită și despre înmormântarea lui Lazăr. Una dintre fete, supranumită Lăzărița, se îmbracă în mireasă.

În cântec se spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azimă și ea n-a voit; el s-a dus apoi cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze oilor, dar a început să bată vântul, creanga s-a rupt, iar el a căzut și a murit.

Cele trei surori ale lui l-au găsit, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce și l-au înmormântat.

Sâmbăta lui Lazăr 2021
Sâmbăta lui Lazăr 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Superstiţii în Sâmbăta Morţilor

Femeile de la sate nu torc în Sâmbăta lui Lazăr, fiindcă există credinţa că morții, care așteaptă la poarta Raiului, vor reveni astfel pe pământ. Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Sfântul Gheorghe 23 Aprilie 2021. Un mare sfânt este sărbătorit în calendarul creştin ortodox

Despre Lazăr circulă mai multe legende, fiecare regiune având legenda ei. În una dintre acestea, Lazăr moare după ce a poftit la nişte plăcinte pe care mama lui nu a putut să le facă, pentru că torcea, potrivit traditii-superstitii.ro.

Totodată, la sate, pe vremuri, se practicau în noaptea de Florii și câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând, în acest fel, să le crească părul frumos şi bogat. În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare.

Sâmbăta lui Lazăr 2021
Sâmbăta lui Lazăr 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Obiceiuri la sărbătoarea "Moşiilor de Florii"  

În Sâmbăta lui Lazăr există obiceiul Cântecelor de Paști. În aceste cântece se povestește despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

În Sâmbăta lui Lazăr, copiii de la sate merg cu colindul din casă în casă cu urări de bine şi de sănătate. Ca de fiecare dată, când vin colindătorii, gazdele primesc copiii cu drag. Îi ascultă şi îşi împodobesc împreună casa cu salcie sfinţită, se bucură şi speră. Speră şi spun cu credinţă: “Vă aşteptăm şi la anul!”. Aşa cum îşi amintesc bătrânii satului, plata pentru colindători erau ouăle albe, nefierte, tocmai bune pentru pregătitul Sfintelor Paşti.

Tot acum este important ca hainele să fie scoase la aerisit. Fetele pun sub un păr altoit o oglindă şi cămaşa pe care o vor îmbrăca a doua zi, așa încât, la răsărit, soarele să încarce obiectele cu magia lui. Se spune că fetele vor fi mai frumoase și mai atrăgătoare în ochii băieților. O altă credință populară este aceea că în această zi morţii aşteaptă la porţile raiului, motiv pentru care li se și dă de pomană. Este foarte important ca hainele să fie scoase la aerisit.

Sâmbăta lui Lazăr 2021
Sâmbăta lui Lazăr 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce se dă de pomană la sărbătoarea Moşilor de Florii

Sâmbătă, 24 aprilie 2021, în calendarul creştin ortodox se prăznuieşte Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de iarnă, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite.

Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din Postul Paştelui în care se face pomenirea morţilor. În Popor, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii.

Pe 24 aprilie 2021, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post, fiindcă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşti. Este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi în Sâmbăta lui Lazăr.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru Sâmbăta lui Lazăr, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

Vezi AICI ce mâncăruri de post poţi pregăti pentru sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr.

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Pomenirea Morţilor sau Moşii de Florii

Sâmbăta lui Lazăr 2021. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri la sărbătoarea "Moşilor de Florii"

Sfântul Gheorghe 23 Aprilie 2021. Un mare sfânt este sărbătorit în calendarul creştin ortodox. Mulţi români îi poartă numele

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

Calendar Ortodox 12 mai 2021. Unul dintre cei mai mari sfinți români din toate timpurile

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Ultimul urmaș al lui Nicolae Ceaușescu a fost descoperit de EvZ

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies